Skinka kan se helt fin ut, men følelsen og lukta forteller en annen historie. Her er faresignalene du må vite om.
Akkurat nå leser andre
Det er en kjent scene på mange kjøkken. Kjøleskapet åpnes, brødskivene ligger klare, og så kommer det ubehagelige øyeblikket. Skinkeskivene klistrer seg til hverandre, og mellom dem trekker det lange, seige tråder.
Plutselig er appetitten borte, og spørsmålet melder seg: Er dette egentlig trygt å spise?
Pølsemakermester Tom Johannessen fra Nofima at slimete skinke er et sikkert tegn på bakterievekst, og at du bør kaste den umiddelbart.
Han forteller at når kjøttet begynner å danne tråder eller føles klissete, har holdbarheten gått ut, og da er det ikke trygt å spise. Slimet skyldes melkesyrebakterier som gir en sur smak, og etter hvert også en ubehagelig lukt.
«Når du merker både lukt og tråder – da er det ingen tvil. Kast den», sier Johannessen.
Skinka blir ekkel
Les også
Mattilsynets seksjonssjef for biologisk mattrygghet, Lindis Folkvord, støtter advarselen. Hun anbefaler å kontakte produsenten dersom skinka virker dårlig selv om den fortsatt er innenfor holdbarhetsdato.
Lukter og ser den normal ut, er det som regel greit, men virker noe mistenkelig, skal man ikke ta sjansen.
Hvor lenge holder egentlig skinke?
Produsenten Nortura, som står bak Gildes Ekte kokt skinke, anbefaler at åpnet pakke spises innen to til fire dager – så lenge du holder deg innenfor datostempelet på pakken.
«Ved synlig mugg, sur lukt, slimete overflate eller misfarging skal produktet kastes», sier Marthine Haugen Petersen, senior kommunikasjonsrådgiver i Nortura.
Også Unil, som står bak merker som First Price, Folkets og Jacobs Utvalgte, gir samme råd. Kommunikasjonssjef Hanne K. Aa. Fjeldstad forteller at kokt skinke bør spises innen fire dager etter åpning, dersom den er oppbevart riktig.
Les også
«Bruk sansene dine – se, lukt og smak», sier hun.
For å bevare skinken best mulig bør den oppbevares kaldt, helst ved 0–4 grader. Pakk den tett inn i plastfolie eller oppbevar den i en lufttett boks. Unngå at den ligger lenge i romtemperatur, og bruk rene redskaper, ikke fingrene, når du tar ut skiver.
Hele eller kvernet skinke – hva er forskjellen?
Det finnes hovedsakelig to typer kokt skinke: én laget av hel muskel, og én av kvernet kjøttråstoff.
Den kvernede varianten inneholder rundt fem prosent fett og binder lettere væske, noe som kan gi kortere holdbarhet.
Forskjellen er ikke enorm, men ifølge ekspertene kan du regne omtrent fire dager etter åpning som en trygg tommelfingerregel.
Balansen mellom matsvinn og trygghet
Les også
Ekspertene minner om at det ikke alltid er lett å balansere bærekraft og mattrygghet.
Det er synd når butikker må kaste mat som fortsatt kunne vært spiselig, men hensynet til helsa må komme først.
«Se, lukt og smak» er et godt mantra – men mange har mistet evnen til å stole på sansene sine», sier Folkvord.
Datofrykt gjør at mye mat går rett i søpla, men når skinka begynner å bli slimete, er det faktisk på tide å la søppelbøtta ta over jobben.