Advarer om keramikk-skåler: Ikke putt mat i dem!

04/05/2025 19:03

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Mange kjøper fargerike keramikkskåler i utlandet - uten å vite at det kan være direkte helseskadelig å ha mat i dem.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De er flotte og kan bringe tankene tilbake til ferien. Men tenk deg om før du bruker dem til å ha salat, jordbær eller epler i dem.

Mange keramikkskåler kjøpt i utlandet kan inneholder farlige stoffer som blant annet kan skade nyrene, øke blodtrykket og påvirke evnen til å få barn.

Har du kjøpt en fargerik keramikkskål hjem fra ferie, kan det være farlig å bruke den til å ha matvarene i.

Mange av de flotte, håndlagde keramikkskålene som selges på markeder rundt om i verden, kan inneholde farlige stoffer som bly og kadmium. Og dette kan være helseskadelig hvis du oppbevarer mat i skålene.

Nå advarer blant annet Fødevarestyrelsen - som er danskenes versjon av Mattilsynet - om å sjekke om skålene egner seg til å ha mat i før man bruker dem.

Kan inneholde giftige metaller
Glasuren på keramikk kan nemlig inneholde bly og kadmium, som kan smitte over på matvarene.

Bly og kadmium er giftige metaller som brukes i enkelte glasurer på keramikk for å lage sterke farger, som rødt, gult og oransje.

Problemet oppstår når glasuren ikke er produsert etter strenge sikkerhetsstandarder, noe som kan være tilfelle i enkelte land hvor produksjonen ikke reguleres like strengt som i Norge.

Hvis keramikkproduktene ikke er testet for farlige stoffer, kan bly og kadmium lekke ut i maten – særlig i sur eller fet mat som trekker ut giftstoffene.

Helseskadelig
Bly og kadmium kan akkumuleres i kroppen over tid, og føre til alvorlige helseproblemer.

Bly kan påvirke nervesystemet, nyrene og kan skade reproduksjonssystemet, spesielt hos barn.

Kadmium kan føre til nyreskader, gi økt blodtrykk og påvirke skjelettet, samt øke risikoen for kreft og benskjørhet.

Disse metallene er derfor ekstremt farlige, selv i små mengder.

Slik kan du være trygg
Hvis du har kjøpt en fargerik keramikk-skål på ferie eller fra et marked med ukjent opprinnelse, bør du være forsiktig. Det er best å unngå å bruke den til å oppbevare mat, spesielt mat som er fet eller sur.

Skålene kan være flotte til pynt, men for matoppbevaring er det bedre å bruke produkter som er laget for matkontakt og har dokumentert sikkerhet.

Den beste måten å sikre seg på er å kjøpe keramikk fra pålitelige butikker og merker som følger strenge sikkerhetsstandarder. Det vises ofte ved at det er et "kniv og gaffel"- symbol på undersiden av produktet.

Mange keramikkprodusenter har sertifiseringer som viser at produktene er trygge. Hvis du er i tvil om din keramikk er trygg, kan du få den testet for bly og kadmiuminnhold. Det finnes flere organisasjoner som tilbyr slike tester.