Bruker du sølvpapir på grillen? Dette er grunnen til at du bør slutte med det med det samme!

21/05/2025 22:02

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Du bør revurdere bruken av sølvpapir på grillen. Nå advarer Mattilsynet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Advarselelen fra ekspertene er klar: Populær grillvane kan gi uønskede stoffer i maten.

Når grillsesongen ruller i gang for fullt, er det mange som tyr til aluminiumsfolie – eller "sølvpapir" – for å pakke inn poteter, fisk og grønnsaker.

Men visste du at denne vanen kan være direkte skadelig?

Nå advarer ekspertene: Dropp folien – særlig hvis du griller med noen bestemte matvarer.

Alt passer ikke til alt
"Mange er usikre på hva som er riktig bruk av emballasje, særlig plastmaterialer, til mat og andre næringsmidler. Det er sjelden at én og samme type matemballasje egner seg til alle typer mat og til bruk ved alle temperaturer", står det i et skriv fra Mattilsynet om embalasje til mat og anbefaler folk å sjekke merking før de tar det i bruk.

"Aluminiumsfolier og plastfolier er mye brukt. Vær nøye med å lese bruksanvisningen for disse produktene fordi de kan inneholde viktige bruksbegrensninger. Aluminiumsfolie er oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler. Sure matvarer som syltede rødbeter og agurker kan oppløse aluminium", forklarer Mattilsynet.

Og her er vi ved noe viktig.

Usynlig kjemisk reaksjon
Problemet oppstår når sure eller salte matvarer – som sitronskiver, tomatsaus eller syltede grønnsaker – kommer i kontakt med aluminiumsfolie eller aluminiumsbakker. Da kan syren og saltet løse opp aluminiumet, som overføres til maten du spiser.

Resultatet? Du risikerer å få i deg spor av aluminium – noe helsemyndigheter lenge har frarådet i store mengder.

"Det er spesielt viktig å være forsiktig med kombinasjonen av aluminium og syrlige matvarer som tomat, sitron eller eddik", sier Mattilsynet.

Saltbakte poteter, marinader med mye sitron eller retter med remulade og rødbeter bør heller aldri pakkes i folie eller oppbevares i aluminiumsformer over natta.

Skjer rett foran øynene dine
Har du noen gang sett sølvpapiret bli mørkt eller få hull etter å ha ligget på varm grill med marinert kjøtt? Det er ingen tilfeldighet.

Det er nemlig et tegn på at aluminiumet har blitt løst opp og overført til maten.

Også oster som parmesan, med sin naturlige syrlighet, kan reagere med aluminiumsfolie. Resultatet kan være både uappetittlig og helsemessig uheldig.

Dette bør du gjøre i stedet
Hvis du vil pakke inn mat på grillen, anbefaler ekspertene å bruke:

  • Stekeposer som tåler varme

  • Ovnsbestandig bakepapir

  • Grillbrett i stål eller keramikk

Og når det gjelder oppbevaring av syrlig eller salt mat, er glassbeholdere, plastbokser med lokk eller porselen det tryggeste valget.

Aluminiumsfolie har sin plass – men ikke på grillen sammen med syrlige og salte matvarer.

Vil du grille trygt og smart, er det på tide å finne frem bedre alternativer.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.