Å fikse er bedre enn å kjøpe nytt, både for lommeboken og miljøet. For femte året på rad arrangerer Byggmax Fikse Fredag i hele Norden, som et alternativ til Black Friday.
På den måten vil de hjelpe kundene å reparere det de allerede har før man kjøper nytt.
"Å ta grønne valg må være enkelt og billig, uansett hvilken dag det er. Vi vil hjelpe folk å finne skapergleden som ligger i å fikse og bevare de tingene du allerede har. Følelsen av å reparere noe helt på egenhånd slår følelsen av å kjøpe noe nytt langt ned i støvlene!" sier Norgessjefen i Byggmax, Niklas Hamberg.
Har krympet
I en fersk undersøkelse fra Norstat, utført på vegne av Virke, kommer det frem at under tre av ti nordmenn vil handle på Black Week, og i gjennomsnitt vil de bruke 4.800 kroner.
Tall fra Bank Aksept viser også at Black Friday og Black Week har krympet de siste 5 årene.
Byggemarkedkjeden synes det er positivt, og håper at det betyr at folk er mer intteressert i å reparere og fikse det de allerede har.
"Hjemmefiksing er positivt for kropp, sinn og samfunn. Vår forretningsidé er å tilby best pris på de beste varene, for det skal lønne seg å reparere og fikse selv. Vi matcher alle priser hos lokale konkurrenter også syv dager frem i tid, og med en sånn prisgaranti er det ingen vits i å sitte på gjerdet og vente på større tilbudsdager. Det viktigste er å komme i gang og prøve å fikse og reparere", forteller Hamberg.
Byggmax sine fem fiksetips til fiksefredag – og ellers gjennom året
Rengjør
Alt som skal fikses bør rengjøres og klargjøres før fiksing. Gjør rent før du limer, teiper eller skrur noe sammen.
Fjern fett, skitt og alt av løse materialer, som gammelt lim, tapet eller liknende.
Gamle knekte treplugger kan bores ut og erstattes med nye.
Bruk riktig lim riktig
Vi har alle forsøkt å lime noe, og de aller fleste har opplevd at limet ikke holder. Sjansen er stor for at du bruker feil lim.
Lynlim er det vanlige tyntflytende klare reparasjonslimet som alle bør ha lett tilgjengelig. Med lynlim sitter fingrene fast etter ett lite minutt, men husk at det tar et helt døgn før limet har oppnådd full styrke.
La det du limer få hvile litt.
Skal du lime noe med stor belastning, som de gamle trestolene, bør du heller gå for to-komponent epoksylim, men bruk hansker.
Velg riktig skrue
Treskruer med skarpe spor fester selvfølgelig treverk, men for sammenføyinger, som skal sitte tett bør du velge en skrue som er dobbeltgjenget. Da gjengene i hver ende av skruen klemmer sammen trestykkene kraftigere, og sitter langt bedre etterpå.
Forsøk å plassere skruen så den krysser trefibrene. Skruer i endeved sitter dårlig.
Fordrill gjerne et smalt hull der skruen skal gå.
Det finnes skruer for alle klima og vi anbefaler at du sjekker pakken før du starter å bore og skru.
Lag en ny del
Av og til må deler byttes helt ut. Det kan være så enkelt som et nytt skaft til den gamle riven eller å skifte et låshus. Her er det bare å være kreativ. Rørisolasjon kan for eksempel erstatte isoporen på trampolinestengene.
Teip
Teiping er kanskje den aller enkleste formen for hjemmefiksing. Gaffateipen er en klar favoritt hos mange. Den sølvgrå tapet-teipen er sterkt klebende, vannfast (ikke oljefast) og en meget slitesterk allroundteip, som egner seg til lapping av alt fra telt, luftmadrasser og badebasseng til takrenner.
Likevel er det en quickfix som nok ikke holder i lengden. Butylteip egner seg for eksempel bedre for å ta sprekken i takrenna, i nedløpsrøret eller andre steder som utsettes for regn og fukt.