Det er faktisk en enkel måte å unngå å bli syk.
Akkurat nå leser andre
Du kutter opp melon, banan eller avocado og tenker at det ser helt rent ut.
Men hvert år blir forbrukere syke – fordi de ikke skyller frukten først.
Nå advarer ekspertene om en vanlig feil mange gjør i kjøkkenet.
Bakteriene gjør deg syk
Hvert år blir mange nordmenn syke avbakterier, virus og parasitter på frukt og grønnsaker. Det er særlig matvarer fra utlandet for forårsaker problemer.
Bakteriene kan stamme fra ureint vann som brukes til vanning og skylling, fra arbeidernes dårlige håndhygiene eller under transporten – og det gjelder også meloner.
Les også
Nå har danskenes versjon av Mattilsynet, Fødevaretilsynet, delt en video i sosiale medier for å forhindre at folk blir syke.
Her kommer det frem at selv om man ikke skal spise skallet, kan bakteriene følge med kniven gjennom fruktkjøttet og i siste ende gjøre fruktspiseren syk.
Du kan se videoen lenger nede i artikkelen.
Sprer seg raskt
Om du skjærer i en uvasket melon og legger den i kjøleskapet, kan bakterier raskt spre seg – også ved lave temperaturer – til annen mat i kjøleskapet, opplyser myndighetene.
Seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet sier i et ett år gammelt intervju med forskning.no at det ikke er nok å skylle all frukt.
Les også
Mange ganger bør man også skrubbe dem hvis overflaten er ru eller legge dem i eddik-vann.
«Den ruglete overflaten er et perfekt sted for bakterier å gjemme seg, og melonkjøttet – lite surt, mye vann og sukker – er nærmest et paradis for bakterier som listeria», forklarer hun til forskning.no.
Ifølge Folkehelseinstituttet får de fleste i seg listeriabakterier gjennom maten fra tid til annen. Friske mennesker med et normalt immunforsvar blir stort sett ikke syke.
De som har nedsatt immunforsvar, er imidlertid mer utsatt for alvorlig sykdom.
Kok fryste bær
Mattilsynet opplyser videre at enkelte importerte frukter og grønnsaker bør også varmebehandles, selv om de ofte spises rå.
Les også
For eksempel krydderurter fra Sørøst-Asia og importerte sukkererter, minimais og asparges.
Fryste bær innebærer også en viss risiko. Enkelte bakterier og virus overlever frysing.
«Det har vært en del utbrudd i verden fra fryste bringebær. Derfor anbefaler vi å gi dem et raskt oppkok», sier Svindland.