Ernæringsekspert om populær frukt: Denne bør du for all det ikke spise

07/06/2025 23:02

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Selv unngår hun helt å spise den en gang så populære frukten. Årsaken vil overraske deg.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Debatten om sprøytegifter i mat har rast i flere år, og stadig flere forbrukere blir bevisste på hva de putter i handlekurven.

Mattilsynet fører jevnlig kontroll med frukt og grønt som selges i norske butikker – og resultatene vekker bekymring hos flere ernæringseksperter.

Én av dem er Marit Kolby, ernæringsbiolog og forsker ved Oslo Nye Høyskole.

Kolby har lenge vært opptatt av hva slags plantevernmidler vi får i oss gjennom maten, og i et innlegg på Instagram deler hun nå hvorfor hun helt har sluttet å kjøpe en frukt mange nordmenn elsker.

Druer innehlder oftest giftrester
Druer – de søte, små fruktene som er å finne i alt fra matpakker til festbord – havner i hardt vær i Kolbys siste Instagram-innlegg.

"Spisedruer er blant de matvarene som oftest inneholder giftrester. I 2023 var det giftrester i 93 % av prøvene Mattilsynet testet", skriver hun i innlegget sitt på Instagram.

Det stopper ikke der. Hun viser også til tall fra 2022 og 2021, der nesten samtlige prøver inneholdt rester av plantevernmidler – og ofte flere typer i én og samme drueprøve.

"I mange av prøvene finnes flere gifter. 8 ulike i en prøve fra Spania, for eksempel, og 6 i en fra Italia", forklarer hun og peker på at det ikke er forsket godt nok på kombinasjonseffektene av disse stoffene.

Hun avslutter med et alvorlig budskap:

"Etter å ha fulgt med på forskningen og Mattilsynets rapporter, har jeg helt sluttet å kjøpe dem – med unntak av de økologiske druene som sporadisk er å få tak i."

Rosiner og vin – samme problem
Det stopper ikke med friske druer. Ifølge Kolby er også produkter laget av druer – som rosiner og vin – utsatt.

"Det er en ubehagelig sannhet at det er mye rester av sprøytegifter i både vin og rosiner", skriver hun.

Hun understreker at grenseverdiene for plantevernmidler vurderes enkeltvis – ikke i kombinasjon, slik vi faktisk eksponeres for dem. Dette gjør det vanskelig å vite hva som egentlig er trygt å spise og drikke.

Selv planlegger Kolby å dyrke sine egne druer i drivhus.

For oss andre gjenstår det kanskje bare én ting å gjøre: Vurdere økologisk – eller kutte ut helt.

Læs også:

Alle bør putte dette i oppvaskmaskinen en gang hver måned Du bør gjøre det omtrent en gang hver måned.
Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.