Forside FORBRUKER Ernæringsekspert om populær frukt: Denne bør du for all det...

Ernæringsekspert om populær frukt: Denne bør du for all det ikke spise

Selv unngår hun helt å spise den en gang så populære frukten. Årsaken vil overraske deg.

Akkurat nå leser andre

Debatten om sprøytegifter i mat har rast i flere år, og stadig flere forbrukere blir bevisste på hva de putter i handlekurven.

Mattilsynet fører jevnlig kontroll med frukt og grønt som selges i norske butikker – og resultatene vekker bekymring hos flere ernæringseksperter.

Én av dem er Marit Kolby, ernæringsbiolog og forsker ved Oslo Nye Høyskole.

Kolby har lenge vært opptatt av hva slags plantevernmidler vi får i oss gjennom maten, og i et innlegg på Instagram deler hun nå hvorfor hun helt har sluttet å kjøpe en frukt mange nordmenn elsker.

Les også

Druer innehlder oftest giftrester
Druer – de søte, små fruktene som er å finne i alt fra matpakker til festbord – havner i hardt vær i Kolbys siste Instagram-innlegg.

«Spisedruer er blant de matvarene som oftest inneholder giftrester. I 2023 var det giftrester i 93 % av prøvene Mattilsynet testet», skriver hun i innlegget sitt på Instagram.

Det stopper ikke der. Hun viser også til tall fra 2022 og 2021, der nesten samtlige prøver inneholdt rester av plantevernmidler – og ofte flere typer i én og samme drueprøve.

«I mange av prøvene finnes flere gifter. 8 ulike i en prøve fra Spania, for eksempel, og 6 i en fra Italia», forklarer hun og peker på at det ikke er forsket godt nok på kombinasjonseffektene av disse stoffene.

Hun avslutter med et alvorlig budskap:

«Etter å ha fulgt med på forskningen og Mattilsynets rapporter, har jeg helt sluttet å kjøpe dem – med unntak av de økologiske druene som sporadisk er å få tak i.»

Rosiner og vin – samme problem
Det stopper ikke med friske druer. Ifølge Kolby er også produkter laget av druer – som rosiner og vin – utsatt.

«Det er en ubehagelig sannhet at det er mye rester av sprøytegifter i både vin og rosiner», skriver hun.

Hun understreker at grenseverdiene for plantevernmidler vurderes enkeltvis – ikke i kombinasjon, slik vi faktisk eksponeres for dem. Dette gjør det vanskelig å vite hva som egentlig er trygt å spise og drikke.

Selv planlegger Kolby å dyrke sine egne druer i drivhus.

For oss andre gjenstår det kanskje bare én ting å gjøre: Vurdere økologisk – eller kutte ut helt.

Les også

Ads by MGDK