Fem buffématvarer du bør styre unna på all-inclusive– og det er ikke kjøtt!

14/05/2025 16:01

Hanne

FORBRUKER
foto: Shutterstock
Kan fort bety helserisiko.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mange lar seg friste til å spise og drikke det de vil på ferie – og på en all-inclusive hotellbuffé er det ekstra lett å gi slipp.

All-inclusive-ferier dekker ofte kostnader som overnatting, måltider, drikke og aktiviteter på forhånd. Dette gjør det enkelt å holde styr på feriebudsjettet og gir en mer avslappende opplevelse, ofte med en fristende buffé inkludert.

Buffetkonseptet er ikke nytt – det har røtter helt tilbake til 1500-tallet i Sverige og ble senere populært i Las Vegas på 1900-tallet. Men til tross for populariteten, er det noen hygieniske forhold å være oppmerksom på. Selv om det lenge har blitt advart mot kjøtt som svin og kylling samt isbiter fra barer i utlandet, mener Jessie Chambers, senior reisekonsulent i Global Work and Travel, at andre matvarer er enda mer risikable.

Det skriver Express.

Buffeter kan utgjøre en E. coli-risiko på grunn av krysskontaminering og dårlig håndtering. Men i stedet for å frykte underkokt kjøtt og tynne drinker ved bassenget, advarer Jessie om fem "uventede" matvarer som ofte er årsaken til mageproblemer i utlandet:

1. Sauser og brun saus
Pasta- og kjøttsauser virker kanskje harmløse, men mat som bare er lunken under varmelamper kan være en bakteriebombe.

Jessie advarer: Dersom sauser ikke holdes rykende varme, blir de perfekte grobunner for bakterier. Typiske tegn er at sausen har skilt seg eller fått hinne på toppen.

Varm mat skal holde minst 60 °C, noe man gjerne oppnår med varmelamper eller saktekokere. Se etter damp, bobling eller varmeelementer som er i bruk.

En bakterie man risikerer å møte her er "Clostridium perfringens", som kan gi diaré og magekramper 6–24 timer etter inntak.

2. Kokt ris og pasta
Alle vet at man ikke skal la ris stå i romtemperatur for lenge – og det gjelder også på buffé.

Kokt ris og pasta som blir stående i varmen er ideelle forhold for bakterievekst. Ifølge "Food Republic" bør man være ekstra obs hvis personalet bare rører litt i det som ligger igjen før de fyller på nytt.

Et kjent problem er "Bacillus cereus", som kan føre til matforgiftning.

3. Ferdigoppskåret frukt og salat
Mange tror frukt og salat er trygge valg, men dersom de er vasket i forurenset vann, kan de spre E. coli.

Jessie anbefaler heller hel frukt som epler, plommer, fersken, pærer og appelsiner.

Ifølge en analyse fra Compare The Supermarket bør man være ekstra forsiktig med vann i land som Bulgaria, Kypros, Litauen, Romania og Tyrkia, samt deler av Ungarn og Bosnia-Hercegovina.

4. Kjøttpålegg og myke oster
Akkurat som varm mat må holdes varm, må kald mat holdes kald (under 4 °C). Gode buffeter bruker isbad eller kjøledisker for dette.

Meieriprodukter, sjømat og kjøttpålegg er spesielt utsatt. Hvis de ikke er riktig kjølt, kan de lett forårsake sykdom, sier Jessie.

5. Kremete desserter
Klassikere som tiramisu og vaniljepudding er uimotståelige, men også utsatte.

Mattilsynet i Storbritannia anbefaler at desserter med fersk krem ikke står ute mer enn fire timer. Men reglene varierer fra land til land, og i varme strøk kan de fort bli dårlige.

Likevel påpeker Jessie at alle disse matvarene, inkludert isbiter, ofte er trygge å spise – spesielt hvis du ikke er på et ekstremt billig eller avsidesliggende sted.

Hun anbefaler å gå for nylaget mat og å spise når buffeten er på sitt travleste – da er maten mest fersk.

Læs også:

Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.
Far fikk sitt livs sjokk: Så sønnen i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.