Fra og med i dag, 15. april, er det ikke lenger lov å gjøre noe mange nordmenn elsker å gjøre på tur: å tenne bål i skog og mark. Den nasjonale perioden for bålforbud har startet – og den varer helt fram til 15. september.
Forbudet gjelder i all utmark, det vil si skog, lyng, gress, og annen natur. Årsaken? Økt fare for skog- og lyngbranner. I denne perioden skal det svært lite til før gnister antenner tørr vegetasjon.
I følge Brann- og eksplosjonsvernloven er det ikke lov å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september – med mindre kommunen har gjort egne unntak, eller det åpenbart ikke er fare for brann.
Men vær obs: Du må alltid vurdere situasjonen selv. Hvis det oppstår brann, kan du holdes ansvarlig – selv om du trodde det var trygt.
Unntak finnes – men ikke ta sjansen
Du kan fortsatt grille i din egen hage eller på tilrettelagte plasser, som harmonterte bål- eller grillplasser med god avstand til vegetasjon.
Noen kommuner har også søkbare kart eller egne varsler som viser hvor det er tillatt å gjøre opp ild. Men i praksis betyr forbudet at du bør la fyrstikkene ligge hjemme når du drar på tur i skog og mark.
Generell skogbrannfare – vær ekstra forsiktig
Selv om det kan variere fra sted til sted, er det alltid risiko for skogbrann i denne perioden. Tørt gress og vind kan gjøre en liten gnist til en katastrofe. Meteorologene og brannvesenet advarer derfor alle som ferdes i naturen om å være ekstra aktsomme – uansett om det har regnet nylig eller ikke.
Dette kan det koste deg
Bryter du bålforbudet, risikerer du et forenklet forelegg på 6.000 kroner – og dersom det fører til en brann, kan du få langt høyere bøter eller straff etter brann- og eksplosjonsvernloven. Du kan også bli erstatningspliktig for skadene som oppstår.
I enkelte tilfeller kan også forsømmelse av forsiktighet føre til anmeldelse, selv om det ikke oppsto brann.
Grensetilfeller og hva du bør vite
Det er lov å bruke primus eller stormkjøkken, men kun når det er helt trygt og ikke i nærheten av tørr vegetasjon. Engangsgriller frarådes sterkt – og skal aldri brukes direkte på bakken.
Du kan gjøre opp ild på steder der det "åpenbart ikke kan medføre brann", som for eksempel på fjellgrunn uten vegetasjon – men det er du som står ansvarlig hvis noe går galt.
Slik følger du reglene
Ikke tenn bål, bruk stormkjøkken eller grill i skog og mark
Unngå engangsgriller, med mindre det er på godkjente plasser
Følg med på Varsom.no og kommunens nettsider for lokale regler og farevarsler
Vis respekt for naturen og andre friluftsfolk
Husk: brann sprer seg raskt
En liten gnist fra et bål, en sigarettglo eller en feilplassert engangsgrill kan være nok. Og det tar bare minutter før flammene er ute av kontroll.
Så uansett hvor idyllisk det måtte se ut – hold deg til reglene. Naturen takker deg, og du unngår å bli en del av de triste nyhetene.