Gjenbruk med bismak: Når secondhand-shopping blir overforbruk i ny drakt

15/05/2025 13:01

Hanne

FORBRUKER
foto: Shutterstock
Midt i jakten på de beste bruktfunnene, advarer nå flere stemmer mot en ny form for overforbruk – denne gangen med "god samvittighet" i bagasjen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Gjenbrukshandel har blitt et populært og miljøvennlig alternativ til nykjøp, spesielt blant unge som ønsker en unik stil med lavere klimaavtrykk.

Plattformene florerer, og loppemarkedene bugner av folk.

Det skriver alt.dk.

En stadig voksende trend innen gjenbruk er jakten på det neste unike klesplagget, vesken eller paret med sko. Med apper som for blant annet Vinted er det blitt enklere enn noen gang å handle brukte varer – og det gir en følelse av å handle miljøvennlig. Men følelsen kan være misvisende.

Flere eksperter på forbrukspsykologi mener nemlig at den underliggende shoppingtrangen likevel stimuleres, selv om varene er brukte. Hver gang man "finner et kupp", aktiveres hjernens belønningssystem – på samme måte som ved vanlig netthandel. Og det kan føre til impulskjøp som kanskje aldri blir brukt, men ender i kjellerboden eller til slutt på avfallsstasjonen.

Et vanlig argument er at brukte varer ikke belaster miljøet i like stor grad som nye. Det stemmer isolert sett – gjenbruk bidrar ikke til ny produksjon. Men dersom man stadig kjøper brukt uten reelt behov, vil det likevel være snakk om et overforbruk. Mange gjenbruksvarer havner til slutt i søpla, og ifølge flere kilder blir mye donert tøy sendt til forbrenning i stedet for å gjenbrukes.

I tillegg skaper gjenbruksplattformer og sosiale medier nye forbruksmønstre. Når påvirkere deler sine vintagefunn eller trendy antrekk, inspireres følgere til å etterligne stilen – noe som igjen øker etterspørselen etter bestemte produkter. Det spiller liten rolle om varen er brukt eller ny: motivasjonen bak kjøpet handler fortsatt om å eie noe nytt – for en selv.

Gjenbruksentusiaster oppfordres derfor til å bli mer bevisste på egne vaner.

Små grep kan bidra til å redusere unødvendig forbruk
Slett gjenbruksappene når shopping blir en vane, vent minst to uker før du gjennomfører et kjøp, inngå kjøpestopp-avtaler med venner, og finn alternative måter å belønne deg selv på.

For de fleste er det ikke realistisk å stoppe forbruket helt. Et mer hensiktsmessig mål er å kjøpe færre ting, bruke dem lenger og sikre at de faktisk kommer til nytte – enten hos deg selv eller en annen.

Kort sagt: Gjenbruk er ikke automatisk bærekraftig hvis varene kjøpes i fleng og ender ubrukt. Bevisste valg, færre impulskjøp og et mer kritisk blikk på egne vaner kan være nøkkelen til et mer ansvarlig og meningsfullt forbruk – også i gjenbruksverdenen.

Læs også:

Geniale triks: Slik får du klærne helt hvite igjen Har du problemer med å få de hvite klærne dine til å beholde den helt hvite fargen? Da kan disse tipsene definitivt hjelpe deg.
Far fikk sitt livs sjokk: Så sønnen i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.