Grensehandel: Planlegging er alfa omega

03/05/2025 08:40

Hanne

FORBRUKER
foto: Alexanderstock23 / Shutterstock
Fortsatt store prisforskjeller over grensen – men det lønner seg å handle smart

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En fersk prissammenligning mellom dagligvarer i Norge og på Nordby Supermarked i Sverige viser at det fortsatt er betydelige penger å spare på grensehandel – forutsatt at man gjør gjennomtenkte valg. Selv med svak norsk krone, valutapåslag og reisekostnader, kan man spare opptil 72 prosent på enkelte produkter.

Det skriver Dagbladet.

Store forskjeller – størst på mel og ost
En gjennomgang av 45 varer viser at forbrukerne i snitt kan spare en tredjedel ved å handle i Sverige. Enkelte varer utmerker seg med enda høyere besparelser, særlig basisvarer som mel, der fem kilo i Sverige koster tilsvarende 8,41 norske kroner – hele 72 prosent billigere enn to kilo i Norge. Andre varer med store prosentvise forskjeller inkluderer ferdigoppskåret Jarlsberg, Capri-Sonne (10-pakning), energidrikker og paprika.

Ironisk nok er det eneste produktet i undersøkelsen som var billigere i Norge, osten Gräddost – et produkt med svensk opprinnelse, men produsert i Norge av Tine. Likevel finnes tilsvarende svenske oster, som Hushållsost, til lavere pris og med tilsvarende smak.

Kjøtt, grønnsaker og husholdningsvarer
Forbrukere som handler på Nordby, sparer også betydelig på kjøttprodukter som kylling og flesk, og på enkelte grønnsaker. Eksempelvis viste prisene at purre kostet nesten halvparten så mye som i Norge. Enkelte bearbeidede kjøttprodukter, som hermetiske hakkebøffer, er også populære for sin enkle tilberedning og gunstige pris.

Utgifter og valutapåslag
Selv om mange varer er billigere i Sverige, må man regne inn valutakurs, kortselskapenes valutapåslag (ofte 1,75–2 prosent), samt eventuelle reisekostnader. Dette gjelder spesielt for dem som bor langt fra grensen. Bonuser og rabatter tilknyttet norske kundeklubber, som kan gi fordeler i norske butikker, er heller ikke tatt med i regnestykket.

Konklusjon: Ja, det lønner seg – med forbehold
Grensehandel kan gi god økonomisk gevinst, særlig for husholdninger som kjøper store kvanta av utvalgte varer. Men den økonomiske fordelen avhenger av faktorer som produktvalg, volum, reisekostnader og valutakurs. Med målrettet planlegging og prisbevissthet er det fortsatt penger å spare – men den tradisjonelle "harryhandelen" krever i dag mer vurdering enn tidligere.