Noe av de mest alminnelige tingene i kjøkkenet står foran en revolusjon.
Akkurat nå leser andre
Ketchupflasken er fast inventar på middagsbordet. Men snart kan den, sammen med yoghurtbeger og iskrembokser, få helt nytt utseende.
Det kan være starten på en helt ny æra for plastemballasje.
I dag kastes enorme mengder plast, og mye av den blir enten brent eller brukt til helt andre produkter enn mat. Årsaken er at plasten ikke anses ren nok til å bli til ny matemballasje.
Nå er et nordisk forskningsprosjekt i gang for å endre dette – og målet er at flaskene vi har i dag, kan bli til nye mattrygge emballasjer i framtiden.
Et gigantprosjekt
Prosjektet har fått navnet CRISP og ledes fra Danmark. Her deltar aktører fra hele verdikjeden – fra avfallssortering og resirkulering, til emballasjeprodusenter og matindustri.
Les også
Ambisjonen er klar: brukt plast av typene PE og PP skal kunne renses, godkjennes og brukes på nytt til matemballasje.
Forskerne jobber med nye metoder for sortering ved hjelp av kunstig intelligens, rensing av materialet og design som gjør emballasjen lettere å gjenvinne.
Om de lykkes, kan det endre hvordan vi håndterer en av de største plaststrømmene i Europa.
EU presser fram endringen
Bakgrunnen er strengere krav fra EU. Fra 2030 må minst ti prosent av all plast i matemballasje være resirkulert. I dag finnes en løsning for drikkeflasker gjennom pantesystemet, men for ketchupflasker, beger og annen matplast mangler det en fungerende kretsløpsmodell.
Det betyr at i nær framtid kan disse embalasjene endres.
Les også
«Dette prosjektet er utrolig viktig av flere grunner. Hvis vi lykkes, kan vi berolige hele mat- og emballasjebransjen, som nå er bekymret for hvordan de skal oppfylle kravene i den kommende EU-lovgivningen», sier Rickard Jansson, utviklingsingeniør i Svensk Plaståtervinning i en pressemelding.
Skal være klart innen 2028
Målet er å ha en produksjonsklar løsning innen 2028. Da kan plastemballasje som i dag regnes som avfall, i stedet havne tilbake i butikkhyllene som nye, trygge produkter.
«Det vil være et gjennombrudd hvis vi kan vise at denne plasten kan samles inn, sorteres og resirkuleres til ny matemballasje. Nå har vi både lovgivningen og partnerskapet på plass for å gjøre dette til virkelighet», sier Per Sigaard Christensen ved Teknologisk Institut i Danmark.
For deg som forbruker kan det bety at den tomme ketchupflasken på middagsbordet i framtiden får et nytt liv – uten at du merker annet enn at miljøet vinner på det.