Hvis du har rester igjen fra konfirmasjonen eller 17. mai-lunsjen og tenker at den tomme iskremboksen i fryseren gjør jobben som matboks – tenk deg om én gang til.
Mattilsynet går nå ut og advarer mot å bruke gamle iskrembokser og annen engangsemballasje til oppbevaring av mat.
Grunnen? De er ikke laget for gjenbruk, og kan slippe ut helseskadelige kjemiske stoffer hvis de brukes feil.
"I utgangspunktet er iskrembokser ment for engangsbruk", skriver Mattilsynet i et innlegg på Facebook.
Du kan se hele innlegget lenger nede i artikkelen.
Kan være helsefarlig
Problemet er at plasten i slike bokser ikke nødvendigvis tåler varme, kulde eller mekanisk påkjenning, som vask i oppvaskmaskin eller oppvarming i mikro. Når plasten brytes ned, kan den avgi stoffer som ikke har noe i maten din å gjøre.
Mattilsynet understreker at noen plastbokser du får kjøpt i butikken faktisk er godkjent for oppbevaring av mat – men disse skal da være tydelig merket som matsikre.
Dette må du passe på:
Hvis du er usikker på om boksen kan brukes til mat, er det tryggest å la være. Men hvis den er merket for matkontakt, minner Mattilsynet om følgende:
▪️ Sørg for at maten er helt avkjølt før du legger den i boksen.
▪️ Ikke bruk boksen i mikrobølgeovn med mindre det står at den tåler det – plasten kan smelte og lekke stoffer i maten.
▪️ Vær forsiktig med oppvaskmaskin. Kun bokser merket som oppvaskmaskinsikre bør vaskes der.
Ikke alt kan brukes om igjen
Det er fristende å spare på isboksen til neste gang du har rester – særlig i en tid der gjenbruk er trendy og økonomisk smart. Men når det gjelder mat og helse, er det viktig å vite hva som faktisk er trygt.
"Bruker du emballasjen feil, kan du risikere at helseskadelige kjemiske stoffer blir utskilt og overført til maten", advarer Mattilsynet.
Så neste gang du rydder opp etter en fest, er det kanskje like greit å la isboksen gå i plastavfallet – og heller bruke en boks som er laget for mat.