Påsken er over, og mange har fortsatt rester av påskelunsjen i kjøleskapet – inkludert hardkokte egg. Men hvor lenge kan disse egentlig ligge før de bør kastes?
Det polske nettstedet Gotowanie viser til anbefalinger fra det amerikanske mattilsynet FDA, som slår fast at lagringstemperatur og -måte har stor betydning.
Slik skal kokte egg oppbevares
Ifølge FDA bør kokte egg alltid oppbevares i kjøleskap – og helst ikke i kjøleskapsdøren, der temperaturen varierer mest. Den ideelle temperaturen er 4 grader.
Hardkokte egg bør spises innen en uke, mens retter som inneholder egg bør spises innen tre til fire dager.
Hvordan vet du om egget fortsatt er trygt å spise?
Det er ikke alltid datostempling eller antall dager alene som avgjør om egget er dårlig. Lukt og utseende kan gi tydelige signaler. Et ferskt egg har knapt lukt, mens et bedervet egg lukter sterkt og vondt. Synlige misfarginger er også et faresignal.
Andre tegn kan være at eggeplommen sitter fast i skallet eller at egget er unormalt lett å skrelle – noe som kan tyde på at det har ligget for lenge.
Smakssansen er siste utvei
Smaker egget rart eller ubehagelig, er det et klart tegn på at det bør kastes. Det er alltid bedre å være føre var enn å risikere matforgiftning.
Så neste gang du vurderer å spise et kokt egg som har ligget noen dager – bruk både nesen, øynene og smaken. Da er sjansen større for at du unngår en uønsket overraskelse.