Nordmenn har tradisjonelt strømmet til Danmark om sommeren, men nå viser tall en tydelig nedgang i antall overnattinger i danske feriehus. I løpet av 2024 ble det registrert 366.000 norske overnattinger – en nedgang på en tredel sammenlignet med året før, og en halvering sammenlignet med 2017. Hovedårsaken peker mot den svake norske kronen, som gjør det dyrere enn før å feriere hos naboen i sør.
Det skriver NRK.
Danske feriehus har lenge vært populære blant barnefamilier og dem som ønsker fleksibilitet, men dagens valutaforskjeller og prisnivå får flere til å se seg om etter andre alternativer. Mange velger nå heller Sverige eller Tyrkia, hvor pengene rekker lenger. Enkelte har også valgt å selge feriehusene sine i Danmark.
Likevel står Danmarks klassiske attraksjoner fortsatt sterkt blant nordmenn. Steder som Legoland, Tivoli og Fårup Sommerland er fortsatt høyt verdsatt, og Color Line rapporterer at mange fortsatt bestiller ferieturer – men oppholdene er kortere enn før. To til tre dager ser ut til å være det nye ferieformatet, i stedet for hele uker.
VisitDenmark og andre danske reiselivsaktører jobber nå med å revitalisere interessen. Målet er å få flere nordmenn til å vurdere feriehus – men kanskje på andre tidspunkter enn den aller mest hektiske høysesongen i juli. Uker som 25 og 26 trekkes frem som mer prisgunstige alternativer, og det oppfordres til å flytte ferieplanene til perioder som påske og høstferie.
Fortsatt tror mange at det vil ta lang tid før valutakursen snur i favør av nordmenn. Derfor er det viktig for Danmark å tilpasse seg markedet, og vise fram hva landet kan tilby også utenom de travleste sommerukene.
Selv om færre nordmenn tar turen til Danmark akkurat nå, er kjærligheten til ferieparadisene på Jylland og langs kysten langt fra over. Men skal strømmen ta seg opp igjen, må det kanskje noen justeringer til – både fra feriegjestene og vertskapet.