Sjoko-sjokk i nabolandet - Slutt på harryhandel?

23/04/2025 16:29

Hanne

FORBRUKER
foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock
Er du glad i svensk sjokolade? Da har vi dårlige nyheter fra nabolandet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Den klassiske 200-grams Marabou-platen får nå et kraftig kutt i vekten – hele syv ruter forsvinner, og platene vil heretter veie kun 160 gram. Dette melder svenske Aftonbladet, som kan avsløre at endringen gjelder nesten alle Marabous sjokoladevarianter, inkludert de kjente versjonene med Daim og NonStop.

Det skriver VG.

Men det stopper ikke der. De populære sjokoladeeskene Aladdin og Paradis krymper også, fra 500 gram til 410 gram. Hvorvidt det betyr færre eller mindre biter i eskene, vil ikke selskapet bak Marabou, Mondelēz Sverige, svare på.

Skyhøye kakaopriser tvinger fram endring
Årsaken til krympingen er enkel, men kjedelig for sjokoladeelskere: prisen på kakao har mer enn tredoblet seg de siste årene. Ekstremvær og dårlige avlinger i kakaoproduserende land har presset råvareprisene kraftig opp, noe som rammer sjokoladeprodusenter over hele verden.

Ifølge Julia Lindberg, administrerende direktør i Mondelēz Sverige, er håpet at kundene likevel vil få tilgang til sjokolade til en mer overkommelig pris per plate, selv om innholdet blir mindre. Men hvordan prisene vil se ut i butikkene fremover, vil ikke selskapet kommentere – det er opp til butikkjedene selv å fastsette.

Gode nyheter for norske sjokoladeelskere
For sjokoladeelskere her hjemme i Norge, er det heldigvis ingen grunn til panikk – Freias sjokoladeplater blir ikke påvirket av endringene som nå skjer med Marabou i Sverige. Kommunikasjonssjef Øyvind Olufsen hos Mondelez Norge bekrefter overfor E24 at disse nyhetene kun gjelder Marabou-produkter, som ikke selges i Norge.

Selv om Olufsen ikke vil spå langt inn i fremtiden, forsikrer han at Freia-produktene foreløpig beholder både vekt og størrelse. Men med de skyhøye prisene på kakao globalt, er det kanskje lurt å nyte favorittsjokoladen sin mens man kan – prisene og størrelsene kan endre seg også her, dersom råvarepresset fortsetter.

For nå kan vi altså puste lettet ut i Norge, mens svenskene må venne seg til litt mindre sjokolade for pengene.