Er du i tvil om du kan spise spirede poteter eller ikke? Svaret er kanskje ikke det du tror.
Akkurat nå leser andre
Alle har hørt om det, men ingen er helt sikre: Kan man spise spirede poteter eller ikke? Svaret er både ja og nei.
I denne artikkelen avslører vi når du bør kaste potetene, hvorfor spirede poteter er giftig, og hvordan du kan forhindre at de spirer i utgangspunktet.
Naturlig gift i poteter
Problemet med spirede poteter er at de inneholder solanin. Den giftige kjemiske forbindelsen finnes først og fremst i søtvierfamilien, som inkluderer tomater, auberginer og poteter.
Dette naturlige giftstoffet tjener i naturen som beskyttelse mot rovdyr, soppangrep eller insekter. Solanin dannes under påvirkning av lys i potetskallet og spirene.
Jo lenger en potet er i lyset, jo mer solanin produserer den. Hvis størstedelen av poteten er påvirket av grønne flekker og spirer, bør du ikke spise dem. Det samme gjelder poteter som smaker bittert, har lange spirer eller er skrumpet.
Les også
Årsaken til dette er at innholdet av solanin er forhøyet, og giften blir ikke ødelagt verken ved koking eller i menneskets fordøyelsessystem. I tillegg inneholder en grønn, spiret potet nesten ingen vitaminer, mineraler og proteiner.
Synsforstyrrelser og kramper
Hos mennesker, spesielt barn, kan solanin forårsake alt fra hode- og nakkesmerter, oppkast og diaré til synsforstyrrelser, kramper eller lammelser.
Ifølge Mattilsynet er innholdet av solanin i nordiske poteter høy sammenlignet med det som rapporteres fra andre land, og de anbefaler at dersom poteten er grønn, eller delvis grønn bør den kastes.
Når bør du kaste ut poteter?
Små grønne flekker og korte spirer kan fjernes sjenerøst. Hvis poteten har få spirer, er det ingen helserisiko. Ettersom opptil 80 prosent av solaninen finnes rett under skallet, bør spirede poteter av sikkerhetsgrunner skrelles og deretter kokes.
Spesielt barn bør ikke spise potetskall.
Les også
Poteter bør oppbevares tørt og mørkt ved 10 grader, da spirer de ikke.
Du bør også oppbevare epler og poteter sammen, da etylen fra modne epler fordeles i luften og hindrer spiring.
Et eple pr kilo poteter er nok.