Lørdag opplever store deler av Europa et dramatisk prisfall på strøm, der prisene enkelte steder havner godt under null. I Nederland faller strømprisen til hele -148 øre per kilowattime (kWh) på sitt laveste, mens Tyskland ser priser ned mot -134 øre/kWh. Til sammenligning er de laveste prisene i Norge betydelig høyere, og ingen timer i landet vil få negative strømpriser.
Det skriver VG.
I Norge er det særlig Nord-Norge og Midt-Norge som får merke de laveste prisene, med bunnoteringer på 1 øre/kWh i løpet av lørdagen. Sør-Norge opplever noe høyere priser, med laveste timepris på over 10 øre/kWh.
Gjennomsnittsprisen for hele lørdagen i Sørøst-Norge (NO1), hvor blant annet Oslo inngår, er beregnet til 138,60 øre/kWh når nettleie og alle avgifter er inkludert. Etter strømstøtte er trukket fra, blir snittprisen 128,36 øre/kWh.
En sentral forklaring er forskjellen i produksjonskapasitet og reguleringsmuligheter. Der store deler av Europa er avhengig av sol- og vindkraft, har Norge en betydelig andel vannkraft som kan styres etter behov. Dette gir produsentene mulighet til å redusere produksjonen når prisene faller, noe som bidrar til å stabilisere markedet og forhindre prisras.
I Europa oppstår de negative strømprisene når tilbudet overstiger etterspørselen. Dette skjer typisk i helger og på helligdager, når strømforbruket er lavt, samtidig som produksjonen fra fornybare kilder er høy. Når nettet ikke har kapasitet til å eksportere overskuddsstrømmen, må produsenter i praksis betale for å bli kvitt den.
Selv om Norge ikke direkte rammes av minusprisene, viser situasjonen hvordan det europeiske kraftmarkedet blir stadig mer sammensveiset. Norske strømpriser påvirkes i økende grad av forholdene på kontinentet, spesielt i Sør-Norge, som er koblet til det europeiske nettet gjennom kabler til blant annet Tyskland, Danmark og Storbritannia.
Denne helgens priskollaps understreker også hvor volatilt strømmarkedet kan være – og hvor viktig regulerbar kraft som vannkraft er for å sikre stabilitet i tider med store svingninger i fornybarproduksjonen.