Trådte i kraft 1. mars: Nye regler når du går på restaurant

07/03/2025 23:03

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Restaurantene er forpliktet til å gjøre en endring.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er lett å forstå hvorfor mange nordmenn reiser til Sverige.

Det er ingen hemmelighet at man ofte får mer for pengene på den andre siden av grensen. Det er mange år siden det var harry å reise på "harry-handling" i Sverige.

Grensehandelen har økt jevnt og trutt de siste årene og endte i 2024 på 11 milliarder kroner, fordelt på 5,1 millioner dagsturer til Sverige. Det er rundt to milliarder mer enn for bare to år siden.

Dette handler vi
Ifølge SSB bruker nordmenn i snitt 2 145 kroner per tur, og det er særlig noen varegrupper som skiller seg ut som de mest populære.

Mat- og dagligvarer topper listen og utgjør hele 43 prosent av grensehandelen, med nesten 4 milliarder kroner brukt på dette i 2023. Deretter følger alkohol, der nordmenn handlet for 1,3 milliarder kroner, og snus og tobakk, som sto for omtrent 1 milliard kroner.

Også brus, godteri og sjokolade er svært populære varer. Brus og mineralvann utgjorde alene 6,8 prosent av handelen, mens sjokolade og godteri stod for 4,6 prosent.

Mange velger også å legge turen forbi en restaurant når man enten er på shopping eller ferie i vårt nærmeste naboland.

Hvis du er en av dem som jevnlig besøker en restaurant i Sverige, kan du være glad for den nye regelen som nettopp har trådt i kraft på svenske restauranter.

Har plikt til å opplyse om det
Lørdag 1. mars ble det vanskeligere å gjemme seg bak en anonym meny på Sveriges restauranter. Nye regler gjør at gjestene i fremtiden vilhar rett til å vite hvor kjøttet deres kommer fra.

Regjeringen og svenskenes Mattilsyn har bekreftet at de nye kravene er obligatoriske for alle restauranter.

Det betyr at både gourmetrestauranter og burgerrestauranter nå må kunne svare på om biffen din har beitet på en svensk åker eller er importert langveisfra.

Flere alternativer
Reglene har vært underveis lenge, og distrikstsminister Peter Kullgren (KD) mener de er i mål.

"Mange ønsker å ta bevisste valg også når de går på restaurant, og nå gjør vi det enklere for dem. Mitt håp er at dette kan komme svensk kjøttproduksjon til gode", sier han.

Myndigheten opplyser at det kan gjøres på flere måter. Restaurantgjestene har rett til å få informasjonen, og den kan gis muntlig på forespørsel eller skriftlig.

Reglene gjelder ikke bare for restauranter, men også for cateringselskaper.

Så neste gang du bestiller en biff i Stockholm eller en kylling-sandwich i Strømstad, kan du være sikker på en ting.

Du har rett til å få vite hvor kjøttet har vært før det lander på tallerkenen din.