Konfirmasjonssesongen er rett rundt hjørnet. Snart blir det fest, taler… og gaver! Øverst på ønskelisten til konfirmanten står det ofte pengegave.
Nå kommer en bankdirektør med et litt uventet tips.
"Ikke gi kontanter, eller enda verre - en gavesjekk", advarer Roger Lund Antonesen, konserndirektør for Personmarked i SpareBank 1 Sør-Norge.
Konfirmasjonspengene er mer enn bare en gave. De kan være starten på en sunn økonomi for livet. Bankdirektøren anbefaler å snakke med ungdommen om både økonomisk ansvarlighet og å unne seg noe fint av og til.
Selv om de fleste konfirmantene helst ønsker seg penger, ber han gjestene om å tenke seg om en ekstra gang.
Unngå kontanter
Konfirmanten vil helst ha pengene på konto eller via Vipps. Husk at unge ofte har god trening med å bruke digitalbanken og å betale for seg med bankkort og tæpping. De bruker omtrent aldri kontanter.
Summene kan bli store. Mange konfirmanter vil få større beløp mellom hendene enn de har hatt ansvar for noen gang før. Bankdirektøren påpeker at unge ofte trenger hjelp til å legge en god plan for konfirmasjonspengene.
"Snakk om følelsen av at pengene svir hull i bukselommene, og hva den kan gjøre med prioriteringene våre. Det er god læring å håndtere å ha mer penger mellom hendene enn man er vant til", forteller han.
Det er OK å bruke pengene
Så kommer han med et råd du kanskje ikke har fått fra en bankrådgiver før: Det er helt greit å bruke en del av pengene på noe de virkelig ønsker seg.
"Jeg sier det fordi det kan være akkurat den opplevelsen som trigger sparemotivasjonen til det neste prosjektet. Mange unge i dag er veldig pliktoppfyllende og flinke. Det kan være et poeng å signalisere at det er lov å unne seg noe av og til også."
Sparepraten
Samtidig kan det passe godt å ta sparepraten. Lund Antonesen forklarer at konfirmasjonen er en fin anledning til å snakke om å sette til side noe av pengene til større ting litt lenger fremme. Ungdommen drømmer kanskje om å ta lappen og få sin egen bil. Eller de skal ut og studere, og går noen år med trang økonomi i møte.
"Vi vet at mange studenter angrer på at de ikke sparte mer i ungdomsårene, når de for eksempel oppdager at de trenger penger til depositum. Det er også en kjent utfordring at studielån og stipend ikke strekker helt til i hverdagen for studenter", sier han.

Foto: Jan Inge Haga