Helsemyndighetene med viktig oppfordring til alle gresskar-entusiaster.
Akkurat nå leser andre
Oktober er høysesong for gresskar, ikke bare for å skjære ut og pynte til Halloween, men også for å bruke dem i supper, gryter og bakt i ovn.
Men før du hiver innmaten i gryta eller gir gresskaret et glinsende smilende ansikt, er det én ting du bør sjekke.
Ifølge myndighetene kan enkelte gresskar inneholde giftige stoffer som gir magesmerter, diarè og oppkast.
Hvorfor advarer de?
Gresskar, squash, agurk og andre vekster fra agurkfamilien kan nemlig produsere naturlige bitterstoffer kalt Cucurbitaciner.
Disse stoffene kan utvikle seg selv på tilsynelatende normale frukter – enten du dyrker dem selv eller kjøper dem i butikken.
Les også
«Smaker det bittert eller metallaktig, bytt det ut og kast hele gresskaret», er budskapet i en ny video som danske Fødevarestyrelsen har delt i sosiale medier.
I innlegget er budskapet fra danskenes versjon av Mattilsynet at alle bør smake på gresskaret før man tilbereder det.
Giftstoffene finnes både i tilberedt og rått gresskar. Selv en liten bit kan gi symptomer innen få timer.
Dette bør du gjøre
Før du bruker gresskaret i matlagingen anbefaler myndighetene at du skyller det godt i rent, kaldt vann før du skjærer i det. Dette gjøres for å fjerne eventuelle bakterier fra overflaten.
Deretter bør du smake på en liten bit av innholdet før du bruker det i mat. Dersom smaken er mild og normal, kan du trygt bruke gresskaret. Men hvis det smaker bittert eller metallaktig, må du spytte det ut og kaste hele gresskaret. Det gjelder uansett om det er tilberedt eller rått.
Gjelder det i Norge?
Les også
Dersom gresskaret er merket som «til pynt» eller «ikke egnet til konsum», bør du følge advarselen – disse typene inneholder ofte høyere nivåer av de giftige bitterstoffene og bør ikke spises.
Selv om denne advarselen kommer fra danske myndigheter, er prinsippet universelt og norske forbrukere bør ta varsler på alvor.
Du kan se videoen med en forklaring nedenunder.
 
			