Visste du det? Derfor skal du snu eggene

14/04/2025 09:02

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Det er én enkel ting du bør gjøre for å forlenge holdbarheten på egg med opptil to måneder.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Egg er fast inventar i de fleste norske kjøleskap. De brukes til alt fra frokost til baking, og mange velger å kjøpe brett med flere egg for å alltid ha noen på lur. Likevel har de fleste opplevd å måtte kaste egg som har passert "best før"-datoen – helt unødvendig, viser det seg.

Med et enkelt og litt overraskende triks kan du nemlig sørge for at eggene holder seg ferske mye lenger enn du tror.

Det forteller den svenske bransjeorganisasjonen Svenska Ägg.

Enkelt grep – dobbel holdbarhet
Ifølge regelverket i EU skal "best før"-datoen på egg settes 28 dager etter verpedato.

Men egg kan i mange tilfeller være fullt spiselige lenge etter dette – og med et lite grep kan du faktisk doble holdbarheten.

Trikset er rett og slett å snu eggene riktig vei når du legger dem i kjøleskapet. Det høres kanskje rart ut, men har stor betydning.

Slik gjør du det
"Egg som oppbevares i kjøleskap med spiss end ned, holder seg ferske i minst to måneder", skriver Svenska Ägg på sine nettsider.

Det betyr at du kan nyte eggene lenge etter datostempelet, bare ved å sørge for at de ligger med riktig ende ned. Og det gjelder selvsagt også for norske egg.

Forklaringen er ganske logisk: I eggets runde ende finnes en luftblære. Når egget lagres med den spisse siden ned og den runde siden opp, holder luftblæren eggeplommen unna skallet.

Det hindrer bakterier i å trenge inn og reduserer nedbrytningen – noe som gir eggene en mye lenger holdbarhet.

Smart og enkelt
Det tar bare noen sekunder å legge eggene riktig vei i kjøleskapet – og det kan spare deg for både penger og unødvendig matsvinn.

Så neste gang du fyller opp eggbrettet, husk å vende spissen ned og runde enden opp.

Et lite grep – med stor effekt!