Dronning Margrethe uttaler seg om Henriks sykdom: Slik har prinsen det

24/11/2017 09:30

Anniken Hauge

Gossip
Foto: Polfoto/Jan Woitas/picture-alliance/dpa/AP Images - dronning Margrethe
Foto: Polfoto/Jan Woitas/picture-alliance/dpa/AP Images - dronning Margrethe
Dronning Margrethe snakker ut for første gang etter Prins Henrik fikk diagnosen demens i høst.

Onsdag snakket dronning Margrethe ut om prins Henriks helse for første gang siden han gikk på pensjon og senere fikk diagnosen demens. 

Det skjedde i forbindelse med et tre dager langt statsbesøk i det vestafrikanske landet Ghana. Det første statsbesøket siden prinsen gikk av med pensjon.

Det skriver danske TV 2.

- Mannen min har det helt utmerket for øyeblikket. Jeg har akkurat snakket med ham, og han er på et fint sted i varme land ved havet og nyter tilværelsen – han har det veldig bra. Så det gleder meg mye. Det er merkelig å gjøre en slik reise alene, men på en annen side så er jo det vilkårene. Og når han har det fint der han er, så har jeg det også bra, sier dronning Margrethe til TV 2.

I starten av september opplyste Kongehuset i en pressemelding at prins Henrik hadde fått diagnosen demens, etter å ha vært gjennom et lengere utredningsforløp.

- Det er med inderlig beklagelse at Hennes Majestet Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: I forlengelse av et lengere udredningsforløp og en rekke undersøkelser foretatt i løpet av sensommeren har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens, het det i meddelelsen.

- Diagnosen innebærer en svekkelse av Prinsens kognitive funksjonsnivå. Omfanget av den kognitive svikten er ifølge Rikshospitalet større enn forventet for Prinsens alder og kan ledsages av forandringer i væremåte, reaksjonsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.

Kongehuset opplyste dessuten at prinsen som konsekvens av dette vil  desuden, at prinsgemalen som en konsekvens heraf ville nedskalere sine aktiviteter ytterligere mens det vil bli tatt stilling til proteksjoner og æresverv.

Pressemeldingen ble avsluttet med et ønske fra dronningen og resten av den kongelige familien om at prins Henrik fremover vil få den ro som situasjonen hans krever.

Les også: Prins Joachim avviser onde rykter mot sin far

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.