Enorm formue: Norsk kongefamilie har hemmelig millionlager

26/02/2024 17:00

Emma Sletta

Gossip
Foto: Det norske kongehuset
Den norske kongefamilien besitter enorme mengder kunst og rikdom.

Nå har et hemmelig millionlager utenfor Oslo på 816 kvadratmeter gjort seg bemerket, skriver Børsen.

Like utenfor den norske hovedstadens bygrenser ligger Kongehusets anonyme lagerbygninger, som er nesten usynlige fra hovedveien.

Børsen har innhentet dokumenter som viser at eiendommen ble solgt til Det kongelige hoff i 2016 for i underkant av to millioner kroner. Det fremgår av leieavtalen at boligen benyttes som lager.

På den norske kongefamiliens nettsider skriver hoffet at samlingen består av «kunst- og kulturskatter fra 1800-tallet og frem til i dag», som kan være alt fra «kunst, fotografier, leker, hest og vogn, møbler, sølv, servise, klær, tekstiler og kjøkkenutstyr».

Om Putin-vasen, som kong Harald mottok i februar 2023, er blant gjenstandene som er lagret på lageret, er ikke kjent. Av sikkerhetsmessige årsaker vil ikke den norske kongefamilien spesifisere innholdet.

– Vi ønsker ikke å dele ytterligere detaljer av hensyn til sikkerheten til våre gjenstander, sier Guri Varpe, kommunikasjonssjef i det norske kongehuset, til Børsen.

DSB har til sammen brukt 6,5 millioner kroner på oppgradering og sikring av eiendommen.

Totalt utgjør det toetasjes hovedbygget av 816 kvadratmeter. Leieprisen for eiendommen var i utgangspunktet på 593 000 kroner i året, i tillegg til løpende kostnader til vedlikehold og drift. Årsleien har i 2024 steget til 745 000 kroner, justert etter konsumprisindeksen (KPI).

For samme år er det budsjettert med 149 200 kroner i driftskostnader. På toppen av dette kommer en tilleggskontrakt på 82 800 kroner for tekniske anlegg.

Til sammen koster altså leia av Hauger Magasin tett opp mot en million kroner i året.

Kongeparet har bedt om ytterligere 14 millioner kroner i 2024 for å ruste opp i kjølvannet av Russlands sikkerhetstrussel.