Kongens reaksjon går verden rundt: "Fikk folket til å smile igjen"

26/04/2024 15:00

Emma

Gossip
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Kongens ord går nesten verdens rundt.

Tirsdag morgen tok Børsen fyr, og uerstattelig dansk kulturarv gikk tapt.

Men spesielt da kong Frederik senere gikk ut og sørget over tapet og takket redningsarbeiderne, ga den tragiske nyheten gjenlyd over hele verden.

Kong Frederiks reaksjon er ikke minst omtalt i store internasjonale medier som nyhetsbyrået Reuters, britiske BBC og amerikanske The Washington Post.

Alle mediene siterer kong Frederik på hans Instagram-innlegg om flammehavet som Børsen og ikke minst dragespiret ble slukt av.

«Kong Frederik X sa at brannen var et 'trist syn' for en så viktig del av Danmarks kulturarv: Det særegne dragespiret har vært med på å definere København», skriver BBC, som også bemerker at brannen hadde en innvirkning på kong Frederiks mor.

«Han tok over for dronning Margrethe II i januar, og hendelsene for hennes 84-årsdag som var planlagt tirsdag ble tonet ned på grunn av brannen», skriver avisen.

Luksusmagasinet Town & Country gjengir nesten alle kong Frederiks innlegg på Instagram og kongebladet Hello! Even kaller kong Frederiks uttalelse «dyptfølt».

Det internasjonale rojalistiske mediet Royal Central skriver også om fallet av det «feirede spiret, som er kjent over hele verden som et symbol for Danmark».

Her zoomer de inn på hvordan kong Frederik, med hans ord, hjalp danskene «med å forsone seg med at en av landets mest kjente bygninger fikk omfattende skader».

Nabolandene er berørt

Også i naboland til Danmark har kong Frederiks uttalelser om brannen på Børsen vakt oppsikt.

Den nederlandske avisen Vorsten beskriver hvordan kong Frederik har «reagert med skrekk på den ødeleggende brannen».

Franske Point de Vue minner til og med om da Notre Dame-katedralen i Paris brant ned.

I grandiost språk beskrives her hvordan «danskene våknet forslått etter brannen», og derfor «ville kong Frederik reagere» på tapet av Børsbygningen, som ikke minst ble «oppført under hans stamfar kong Christian IV».

Avslutningsvis nevnes det hvordan kong Frederik og dronning Mary med sin påfølgende tilstedeværelse på dronning Margrethes fødselsdag på Fredensborg slott «fikk danskene til å smile igjen etter sjokket etter brannen i København».

I Sverige er hovedfokuset på forstyrrelsen av dronning Margrethes bursdag.

I Svensk Damtidning siteres kong Frederik bare på å ha kalt brannen «en nasjonal tragedie», og svenske rojalistiske medier skriver at «det store mørket» heldigvis ikke ødela bursdagsfeiringen.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.