7 tips: Slik beskytter du hagen din mot kraftig regn

03/05/2024 13:00

Emma

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du for eksempel prøvd med en regnvannskjede?

Du kan tenke hva du vil om regn, men når temperaturen stiger, er det nå noe magisk med lukten av regn i luften, kanskje til og med kombinert med nyklippet gress.

I det siste er det imidlertid trygt å si at vi har fått mer vann ovenfra enn vi hadde håpet på, og dette har etterlatt mange hageeiere med et skikkelig kaos i hagen - blant annet med oversvømte plener.

Rundt om i landet ber verktøy desperate borgere om ikke å drenere hagens overflødige vann i kloakken fordi systemet rett og slett ikke kan håndtere det, men hva skal du gjøre som hageeier når du vil redde plenen din fra å drukne?

Heldigvis har Tom's Guide funnet syv tips til hvordan du best kan beskytte plenen mot den katastrofen!

Godt dren hjelper

Problemet med en oversvømt plen oppstår når det er mer regnvann enn sluket i hagen din kan komme unna. Så enkelt er det.

Selv om hagen din kan være i stand til å takle perioder med kraftig nedbør, er de siste store mengdene regn årsaken til at jorda mange steder er mettet, og derfor kan jorden rett og slett ikke absorbere mer vann.

Det hjelper å forstå hvorfor dårlig drenert jord er dårlig for plenen og hagen din. Jord inneholder små porer som inneholder oksygen, hvilke planter elsker. Men hvis jorda ikke er godt drenert, fylles disse porene med vann, noe som forårsaker problemer med råte og sykdom.

Storbritannias Royal Horticultural Society (RHS) forklarer at hvis jorden din er litt klissete og tett, er det sannsynligvis leire. Selv om leire beholder vann (en fordel i varme, tørre klima) og er usedvanlig fruktbar, drenerer den ikke godt.

RHS foreslår å grave jorden din om høsten og vinteren når den fortsatt er tørr, da det blir vanskeligere å jobbe når det er vått. Dette vil bidra til å løsne og lufte jorda, noe som gir bedre drenering.

Tette avløp og takrenner kan også forårsake flom, da regnvann ikke har noe sted å renne bort. Regelmessig rengjøring av avløp og takrenner og fjerning av løv og rusk vil lette problemet.

Fang regnet med en regnvannskjede

Hvorfor ikke redde regnet som faller? Regnvannskjeder brukes ofte i tørkerammede områder for å samle vann, men det som er viktig i denne sammenhengen er at det også fjerner vann fra områder der det ikke er behov for det.

På denne måten kan de bidra til å redusere risikoen for en oversvømt plen.

I utgangspunktet henter regnkjeder nedbør fra takrennene dine og trakter det til andre steder, enten det er for et vannreservoar, for vanning av hagen din i de tørre månedene eller for en annen beholder.

De kan også festes til skur, garasjer og uthus for å få mest mulig ut av det kraftige regnet.

Som en ekstra bonus legger regnvannskjeder en dekorativ funksjon til eiendommen din.

Ikke klipp eller gå på gresset

Å klippe plenen når den er våt kan skade gresset og hindre deg i å få den veltrimmede og sunne plenen du drømmer om å kunne nyte i sommer.

For det første gir det en ujevn klipping hvis gresset er vått, men det kan også stoppe gressklipperen med klumper av vått gress – og disse klumpene blir deretter liggende på plenen, noe som kan risikere å kvele plenen din.

I tillegg slites den også hardere på gressklipperen, i hvert fall hvis det ikke er en 100 prosent håndskyver.

Til slutt bør du unngå å gå for mye på plenen når den er våt. For mye trykk nede på bakken gjør det vanskeligere for jorda å drenere vannet.

På den annen side kan det hjelpe å stikke en høytyv i bakken rundt for å lage dreneringshull slik at vannet kan suges opp fra de nedre jordlagene.

Støt plantene dine

Vind og regn går ofte hånd i hånd og kan forårsake kaos på høye og delikate planter. Den beste løsningen er å planlegge fremover og begynne å "rote" plantene før det kraftige regnet kommer.

Det er også en annen god grunn til å «demme opp» plantene dine. Kraftig regn kan føre til at plantene dine henger - viktig oksygen i jorden erstattes med vann og planten får ikke tilgang til mat.

Innsatser bør skyves ned i bakken ca 5-71/2 cm fra stammen av planten din, unngå roten. Med litt ekstra stabilitet vil ikke plantene dine gynge og svaie i det dårlige været.

Ikke vann de

Det kan virke enkelt, men hvis det har vært rikelig med regn, er det ikke nødvendig med ekstra vanning! Så legg bort sprinkleren eller vannkannen og la moder jord gjøre det hun gjør best.

Mens plantene og plenen elsker en drink mesteparten av tiden, vil for mye vann føre til flom. En enkel måte å teste om plantene dine trenger noe ekstra, er å teste jorda. Grav noen få centimeter i bakken, og hvis det er tørt, kan det godt gjøres med vanning; Hvis ikke, ikke gjør det.

Overdreven vanning kan føre til råte eller sykdom. Hvis planter blir igjen i vannmettet jord, vil rotrot begynne å utvikle seg, noe som kan føre til at planten dør.

Se opp for skadedyr

Selv om vi viker unna det våte været, elsker mange fuktige forhold og vil sette opp festbannerne sine når regnet kommer!

Disse skapningene er på vei rett mot et saftig blad, en mer løvrik grønnsak eller en velsmakende blomst. Så hva kan du gjøre for å begrense skaden de forårsaker?

Voksende planter vertikalt vil hindre suksessen til ikke-flygende, da de står overfor en oppoverbakke kamp for å nå sine mål.

Men der dette ikke kan gjøres, vil et lag med egg eller nøtteskall rundt bunnen av plantene dine virke avskrekkende og skape en stikkende vei for å navigere.

RHS foreslår å sjekke etiketter når du kjøper nye planter eller frø, da noen varianter kan være mer motstandsdyktige mot enn andre.

Et annet element i bærekraftig hagearbeid er å vurdere plantingen din. Voksende hvitløk, gressløk og purre vil holde bladlus i sjakk, mens et laurbærtre avviser fluer, og maur.

Mat hagen din

Som nevnt ovenfor vil plantene og plenen mangle essensielle næringsstoffer i tider med kraftig nedbør, da disse lekker ut fra jorden. Så hva er den beste måten å mate hagen din når jorden allerede er gjennomvåt?

Det er alltid verdt å vente en stund på at jorden tørker ut, slik at gjødsel kan utfolde sin magi. Leirejord vil ta lengre tid å tørke ut enn lettere sand- eller leirejord, så husk dette før du går ut og bruker ekstra næringsstoffer.

Og mens det er fristende å vandre rundt i hagen så snart regnet har stoppet, er det best å unngå for mye bevegelse. Å tråkke på en våt plen eller vannmettet jord vil komprimere jorda ytterligere.

Når det begynner å tørke ut, er det en god tid å få gjødsel. Frukttrær, busker og blomster som har blitt utmattet under regnet, vil takke deg for de ekstra næringsstoffene. 

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.