Flåttsesongen er i gang: Her er hva du skal gjøre hvis flåttens hode sitter fast i huden

29/05/2024 06:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flåttbitt kan føre til alvorlige sykdommer.

Når våren og sommeren kommer, starter også sesongen for flått, som trives i det høye gresset og kan feste seg til folks klær og hud.

Det er viktig å reagere raskt dersom du oppdager en flått som har festet seg. Jo lenger flåtten får suge blod, jo større er risikoen for at den overfører sykdommer som borreliose og flåttbåren encefalitt (TBE).

Når du fjerner en flått, er det best å bruke en pinsett, et flåttkort eller en spesiell flåttpinsett.

Hvis slike verktøy ikke er tilgjengelige, anbefaler Robert Koch Institute (RKI) å fjerne flåtten umiddelbart, selv med neglene, for å minimere risikoen for infeksjon. Etter fjerning bør bittstedet desinfiseres nøye.

Det skriver T-online.

Det er imidlertid ikke uvanlig at deler av flåtten forblir i huden. Ofte er det ikke hodet, men flåttens stikkende apparat som blir igjen. I de fleste tilfeller vil kroppen selv avvise disse restene over tid. Forsøk på å fjerne rusk ved å "bore rundt" bør unngås, da dette kan forårsake ytterligere skade eller infeksjon. I stedet anbefales det å holde området rent og desinfisert, og overvåke nøye for tegn på infeksjon.

Viktig å være oppmerksom på symptomer

Hvis du opplever symptomer som betennelse, hevelse, sterk kløe eller feber etter et flåttbitt, bør du søke lege.

En lege kan fjerne eventuelle rester av flåtten på en steril og sikker måte, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner. Det er viktig å ta flåttbitt på alvor og være oppmerksom på symptomer som kan tyde på infeksjon, for eksempel symptomene som kjennetegner Borrelia, som ofte virker lumske og kan være alvorlige.

For å beskytte deg mot flåttbitt bør du ta forholdsregler når du oppholder deg i områder med høyt gress eller tett vegetasjon. Bruk av lange ermer og bukser, samt bruk av insektmiddel, kan redusere risikoen for flåttbitt betraktelig.

Det er lurt å sjekke deg selv og kjæledyret ditt grundig for flått etter å ha vært ute i naturen. Forebygging og rask handling er nøkkelen til å unngå de potensielt alvorlige konsekvensene av flåttbitt.