Gi hagen din et løft: Fem planter som trenger ekstra gjødsel i juni

29/06/2024 10:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Sommeren er her, og det betyr vekst i hagen.

For å støtte sommerens eksplosive vekst er det avgjørende å gi plantene dine riktig mengde næring. Selv om jorda kan være fruktbar, er det ikke alltid nok for de mest næringshungrende plantene. 

Dette skriver det tyske mediet Mein Schöner Garten.

Her er fem typer planter som vil takke deg for en ekstra dose gjødsel i juni.

Grønnsaker og frukt

Fra saftig salat til solmodne tomater og fyldige gresskar, de fleste grønnsaker har bare noen få måneder på seg fra bittesmå spirer til fullvoksne planter. 

Planteperioden starter ofte i mai, og i juni er veksten eksplosiv. For å sikre store og sunne grønnsaker trenger de rikelig med næring nå. Det samme gjelder fruktplanter som jordbær, som bærer frukt hele sommeren.

Sommerblomster

Sommerblomster som petunia og begonia blir ofte plantet i mai, og selv om de allerede ser lovende ut når de kjøpes, har de bare så vidt begynt. De vil doble og tredoble størrelsen og blomstre de neste ukene, og det krever energi. 

En enkelt påføring av gjødsel i juni er vanligvis nok til å holde dem i gang resten av sesongen, men i potter kan en ukentlig gjødsel være nødvendig.

Dahliaer

Georginer er kjent for sine spektakulære oppblomstringer, som begynner på midten av sommeren og varer til frost. 

Disse blomstene trenger en solid dose næring i juni for å produsere de mange blomstene de er kjent for. En velnært dahlia vil kunne gi deg buketter til vasen uke etter uke.

Stauder

Stauder som spurge og lupin kan beskjæres etter sin første oppblomstring for å provosere frem en ny bølge av oppblomstringer senere på sommeren. Men denne ekstra innsatsen krever gjødsel.

Det samme gjelder stauder med kontinuerlig blomstring som krysantemum. De trenger også en god runde med gjødsel etter beskjæring for å sikre fortsatt vekst og blomstring.

Roser

Roser er en klassiker i enhver hage, men de krever spesiell oppmerksomhet. Etter deres første blomstring på starten av sommeren, og når de har blitt beskåret for å oppmuntre til nye skudd, trenger de en ny dose gjødsel.

Spesiell langtidsvirkende rosegjødsel er ideell for å sikre at buskene fortsetter å blomstre og forblir sunne til høsten.

Gi plantene dine ekstra gjødsel i juni, og du vil bli belønnet med en frodig og blomstrende hage hele sommeren.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.