Gi tomatplantene dine et boost: Slik lager du en utmerket gjødsel

23/05/2024 17:00

Emma

Hage
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tomater dyrket hjemme smaker bare bedre. I hvert fall etter at du har gjødslet dem ved hjelp av denne metoden.

Hjemmelagde tomater er unektelig bedre enn de som kjøpes i butikkene.

Selv om det ikke er vanskelig å dyrke tomater, kan det være fordelaktig å kjenne til noen velprøvde metoder som sikrer et rikere utbytte.

Gjødsel spiller en nøkkelrolle i omsorg for tomater, da det hjelper planter å vokse og øker mengden høst. En effektiv gjødsel kan til og med gjøres hjemme med vanlige planter fra hagen.

Det skriver Restaurantnado.

Optimal tid for tomatplantning

Når våren nærmer seg og vi beveger oss inn i andre halvdel av mai, er det på tide å plante tomater.

Noen hjemmegartnere starter tidlig i drivhus eller i skjermede forhold for å gi plantene et forsprang.

Det er imidlertid en kritisk periode for tomatplantene, da de raskt må vokse, blomstre og sette frukt, samtidig som de håndterer stresset ved transplantasjon, endrede værforhold og sykdomsrisiko.

Her er nøye sammensatt gjødsel avgjørende.

Den doble effekten av god ernæring

En velbalansert gjødsel skal både stimulere planteveksten og øke plantenes motstand mot sykdommer og skadelige elementer.

En gjødsel basert på brennesle oppfyller disse kravene.

Brennesle er rike på næringsstoffer som fosfor, nitrogen og kalium som fremmer vekst, blomstring og frukting.

Interessant nok inneholder brennesle også titan, noe som er avgjørende for å forbedre klorofyllinnholdet i bladene, og akselerere veksten av plantens grønne deler.

I tillegg har titan en positiv effekt på blomst og fruktdannelse.

Fordelene med brennesle gjødsel

Brennesle gjødsel inneholder også stoffer som styrker immunforsvaret av planter, noe som gjør det til et ekstremt verdifullt supplement for tomater.

Lag din egen tomatgjødsel

For å gjøre denne gjødsel må nesler høstes før de blomstrer.

De unge skuddene finhakkes og helles med vann i forholdet 10 liter vann per kilo planter, bruk gjerne regnvann eller avkalket vann fra springen for å unngå klor.

Dekk blandingen med en osteklut og la den gjære i noen uker, rør av og til. Når gjæringsprosessen bremser, noe som ses med mindre skumdannelse, er gjødsel klar til bruk.

Slik påfører du gjødsel

Bruk brennesle gjødsel ca 3 uker etter planting av plantene ved å blande gjødsel med vann i forholdet 1:10. Påfør denne blandingen direkte på roten og under hver busk.

Plantene kan også sprøytes forsiktig med gjødsel. Gjenta denne prosedyren hver 14. dag for å sikre at tomatene dine utvikler seg optimalt og gir en sunn og stor høst.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.