Gjør du denne feilen med hekken? Slik unngår du katastrofen

11/06/2024 20:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være fristende å gi hekken en liten tur med hekksaksen. Men vent!

Vi har nå offisielt gått inn i sommermåneden. Hekken har for lengst sprunget ut og ser nå ganske langhåret ut. Hver gang du ser ut av vinduet ditt, tenker du på det.

Derfor er det fristende å finne frem hagesaksen og hekksaksen. Men det er gode grunner til å vente. Det skriver IDenyt.

Du kjenner kanskje til det velkjente rådet om at hekken må beskjæres to ganger i løpet av sommeren?

Den danske birøkterforeningen anbefaler at du holder saksen i ro en liten stund til.

Bier og andre insekter sliter med å finne nok mat, noe som gjør blomstrende hekker som liguster, som vanligvis dukker opp i juni og juli, til en avgjørende matkilde for dem.

Blomstene på en ligusterhekk gir dem både pollen, som bidrar med protein til bienes avkom, og nektar, som tilfører dem karbohydrater og energi.

Hvis du allerede beskjærer hekken før den har blomstret ferdig, fratar du biene denne essensielle ernæringen. Det gagner mer enn bare biene:

«Hageeiere ønsker ofte velstelte, rette hekker, men de verdsetter også biene for deres rolle i pollineringen av hagens frukttrær og busker. En av de kritiske faktorene for bier er tilgang til en mangfoldig matkilde gjennom hele sesongen. Derfor er det viktig at vi avstår fra å klippe vekk blomstene i hekken mens de fortsatt er i full blomst, forklarer Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder i Danmarks birøkterforening. Det er derfor viktig å ha dette i bakhodet før man tar fatt på den store årlige trimmen.

Ved å utsette klippingen av hekken din gjør du ikke bare biene en tjeneste, men også andre dyr og fugler som kan bruke hekken som hekkeplass.