Hagen i juni: Disse tingene bør du gjøre

05/06/2024 06:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Juni er rett rundt hjørnet og er den første virkelige sommermåneden.

Selv om sommeren først virkelig og offisielt starter i juni, har du sikkert allerede funnet alt fra hagemøbler til grillen. Du er kanskje mer eller mindre klar for både sol, varme og ferie.

Det er imidlertid visse ting du bør gjøre i hagen i juni. Det skriver Haveglad

Vanning av blomster og planter

I juni måned, når de varme og tørre dagene ofte oppstår, er det avgjørende å sørge for at plantene dine får nok vann. Det er mest effektivt å vanne tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å redusere fordampning i varmen fra solen.

Grundig vanning som når ned til røttene er derfor viktig. Planter i potter krever spesiell oppmerksomhet da de tørker ut raskere enn de i bakken.

Tilsetning av gjødsel

Under blomstring og fruktsetting bruker plantene mye energi. Det er derfor viktig å sørge for at de får tilstrekkelig med næringsstoffer. Bruk passende gjødsel for å gi plantene dine de næringsstoffene de trenger. Det anbefales å bruke langtidsvirkende organisk gjødsel for å unngå problemer inkludert overgjødsling.

Beskjæring av busker og trær

Noen planter har godt av beskjæring i juni. Har du busker eller små trær som har vokst mye i løpet av våren, kan det være lurt å beskjære dem for å sikre mer plass og lys. Roser kan for eksempel beskjæres for å fremme blomstring og opprettholde en spesiell form.

Høsting av grønnsaker og urter

I løpet av juni er mange av dine hjemmedyrkede grønnsaker og urter, som erter, bønner, reddiker, gulrøtter, spinat, salat, persille, dill og kjørvel klare til å bli høstet.

Stell av plenen

Juni er en ideell måned for ekstra plenpleie, spesielt i varmt og fuktig vær når gresset vokser raskt og krever hyppigere klipping.

Det er også lurt å gjødsle plenen igjen dersom det tidligere er gjort tidlig på sesongen, da den trenger de nødvendige næringsstoffene for å trives og være grønn og innbydende.