Har du bøkehekk? På dette tidspunktet bør det beskjæres

24/05/2024 12:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Les med og lær mer om bøkehekken din.

Når våren endelig melder sin ankomst, er det på tide å få frem hekksaksene. Spesielt hvis du har en vanlig bøkehekk eller en hornbøk, som er to populære typer hekk. 

Men visste du at det er forskjell på de to? Les videre og finn ut når og hvordan du best beskjærer hekken. Dette er skrevet av det nederlandske mediet vtwonen.

Bøkehekken og agnbøken kan lett forveksles, men det er noen tydelige forskjeller.

Bladene til bøkehekken finnes i både grønne og røde farger. I tillegg mister den ikke bladene om vinteren. Agnbøken finnes kun i grønt, og den mister bladene om vinteren.

Når du planter bøk eller agnbøk, er det viktig å gi den en lett beskjæring fra starten av. Ved å beskjære sidene litt stimulerer du forgrening og sørger for at hekken vokser tett og pent. Vent med å klippe toppen til hekken har nådd ønsket høyde.

Den beste tiden å beskjære bøkehekken eller agnbøken er mellom april og juni og helst før årets lengste dag, 21. juni. På denne måten har hekken hele sommeren til å vokse og bli tett igjen. 

Det er ideelt å beskjære hekken når det er overskyet eller på en regnværsdag, da for mye sol kan skade de innerste bladene som ennå ikke har vært utsatt for sollys.

Når du begynner å beskjære er det viktig å klippe toppen av hekken litt smalere enn bunnen. Dette sikrer at hele hekken får nok sollys og unngår å få hull. 

Ønsker du en ekstra tett hekk kan du beskjære oftere. Hver gang du klipper av et stykke, vil kvistene forgrene seg mer, noe som resulterer i en tettere hekk.

Så finn frem hekksaksen og se frem til en vakker og velholdt hekk som vil pryde hagen din i mange år fremover!