Har du maur i plenen? Slik blir du kvitt dem

06/06/2024 20:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Maur på plenen kan være en frustrerende opplevelse for gartnere. Med disse metodene kan du enkelt bli kvitt dem.

Maur på plenen kan være en frustrerende utfordring for gartnere.

Selv om disse små insektene ofte anses som ufarlige, kan en stor koloni av maur forårsake betydelig skade på plenen din og andre planter i hagen. Det skriver Focus.

Er maur skadelig?

En stor koloni av maur kan skade plenen din. Men plenen er ikke det eneste som kan lide skade; andre planter kan også bli plaget av maur.

Imidlertid er få maur ikke skadelige. Men er det hele reir med egg under grøntområdet, er det et alvorlig angrep som kan være skadelig.

Hvordan maur skader plenen din

Maurene bygger komplekse tunnelsystemer under plenen, og skader røttene. Dette kan føre til at plenen blir gul og til slutt dør.

Maurene bringer også jord opp på plenen, og lager små hull omgitt av et lag med sand. Over tid kan dette danne små bakker.

Det er viktig å rive disse skuffene fra hverandre raskt, men det kan fortsatt være bare flekker som må fylles med nytt plenfrø.

Hvis du for eksempel ser maur på rosene dine, kan dette tyde på at du også har bladlus. Mange maur beskytter bladlusene i stedet for å spise dem.

Slik får du maurene til å gå

Det finnes ulike metoder for å få maurene til å bevege seg. Du kan bli kvitt maur ved å klippe plenen regelmessig hver uke.

Du bør også kalke og gjødsle plenen, da maur ikke liker dette, noe som kan føre til at de søker et nytt sted å bo.

Maur liker ikke fuktighet

Å vanne plenen med jevne mellomrom kan drive maurene vekk.

Maur er veldig følsomme for lukt

Derfor kan du prøve å bli kvitt dem ved å bruke dufter som lavendel, nellik, kanel eller sitrus.

Et annet alternativ er å flytte maurkolonien

For å gjøre dette, plasser en stor bøtte fylt med trespon over maurtuen. Pass på at dronningen er i bøtta slik at maurene flytter eggene sine dit.

Hvordan bli kvitt maurene

Før du fjerner maurene, identifiser arten da noen kan være beskyttet. Hvis arten ikke er beskyttet, kan du prøve forskjellige metoder:

Du kan sette opp en ølfelle eller strø natron. Disse metodene er imidlertid ikke spesielt dyrevennlige. Det finnes også ferdige produkter for å bekjempe maur, ofte i form av et pulver.

Du kan også tiltrekke deg naturlige rovdyr som spiser maur. Øystikker, biller, edderkopper, padder og fugler liker å spise disse insektene. Gi dem et habitat, for eksempel i form av et insekthotell.