Har du også blitt stukket? Slik bekjemper du jordveps

05/06/2024 21:00

Emma

Hage
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Med disse metodene kan du raskt bli kvitt det lille aggressive og stikkende insektet.

For mange kan dette lille insektet provosere stor frykt hos de fleste.

Ordet "jordveps" alene fremkaller ubehag, og bare ideen om å oppleve smerten til en veps som uventet kommer flytende opp fra bakken og stikker deg under foten, er nok til å sende rystelser nedover noens ryggrad.

Det skriver Idenyt.

Hvis du bor i nærheten av jordveps eller kanskje de har flyttet inn i hagen din, er det noen forskjellige metoder for hvordan du kan bli kvitt dem.

Først og fremst skal det sies at det er best å bekjempe veps om kvelden, da de vanligvis er "på jobb" om dagen når de er ute og leter etter mat og nektar.

Videre er det mest optimalt å starte tidlig i sesongen, da det ikke gagner deg mer å gjøre det bare mot høsten.

Kjøp rettsmidler for jordvepsens ulike butikker som maskinvareforretninger og plantesentre kan du finne ulike produkter beregnet på kontroll av jordveps.

Et av disse produktene er insektpulver, som også ofte brukes mot maur. Pulveret fordeles ved inngangene til bakken vepsebol. Når jordvepsene beveger seg gjennom pulveret, fester den seg til vingene og kroppen. De transporterer giftstoffet tilbake til reiret, hvor det dreper de andre vepsene.

Alternative metoder

Det finnes andre mer drastiske kontrollstrategier, men disse er ofte mer kontroversielle og må brukes med forsiktighet da de innebærer visse risikoer.

Derfor frarådes bruk av mer ekstreme og hjemmebryggede metoder, for eksempel bruk av bensin eller gnidningsalkohol, som helles i vepsebolet.

Det tryggeste valget er alltid å starte med godkjente insektmidler som er testet og bevist effektive mot jordveps.

Skulle disse midlene ikke være tilstrekkelige, anbefales det å investere i profesjonell hjelp ved å ansette en erfaren skadedyrbekjemper for å håndtere bakkevepsebolet.