Hjelp plantene gjennom tørre perioder: Den beste måten å vanne på

29/05/2024 08:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er langt fra nok å bare gi hagen noen dråper vann en eller to ganger.

Selv om DMI har spådd regn, er det fortsatt mangel på balanse. Jorda har tørket ut og befolkningen har fått en dypere brunfarge etter flere uker med sol og varme.

Mange hager er rammet av denne mangelen på nedbør, noe som har fått mange hageeiere til å bruke vannkanne og hageslangen. Men visste du at visse vanningsmetoder er mer effektive enn andre?

Det er både gode og dårlige tider å ha hage på, og det spiller ingen rolle hvor mye vann eller hvor ofte du vanner. Det er skrevet av Isabella.

 1. Ikke vann planter når solen skinner

  Du bør aldri vanne planter når solen er på topp. En stor del av vannet vil fordampe før det rekker å sive ned i bakken, og plantene vil derfor ikke ha godt av det.

 2. Riktig tidspunkt å vanne

  Den beste tiden å vanne er tidlig på kvelden. Her får vannet mulighet til å trenge ned i bakken, og plantene rekker å tørke før solen går ned. Vanner du sent på kvelden vil plantene holde seg våte hele natten, noe som øker risikoen for soppangrep og sykdom.

  Alternativt kan du vanne om morgenen, men dette bør gjøres før solen virkelig står opp.

 3. Gi rikelig med vann

  Det er viktig å være grundig med vanningen. Hvis du bare gir plantene små mengder vann, vil de slutte å utvikle dype røtter. Dette gjør dem mer sårbare i tørkeperioder, når vann fordamper fra jordoverflaten, og planten må derfor finne næring dypere i jorda.

  Vann derfor med jevne mellomrom og sørg for å gi rikelig med vann. Pass også på at jorda ikke tørker helt ut mellom vanningene, da dette gjør det lettere for vannet å trenge ned i jorda.

  Hvis plenen din er hardt rammet av tørken, kan du få noen tips om hvordan du kan gjenopplive den her:

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.