Ikke kast tomatbladene etter beskjæring: De er gull verdt i hagen

28/05/2024 05:00

Emma

Hage
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tomatbladene kan være ekstremt funksjonelle i hagen.

Tomatblader betraktes ofte som søppel, men de kan faktisk ha flere nyttige formål i hagen. Hvis du, som mange andre gartnere, regelmessig beskjærer tomatplantene dine, er det gode muligheter for å resirkulere de klippede bladene på en miljøvennlig måte.

Det skriver primainspirace.

Skadedyrsspray

Tomatbladene inneholder stoffet tomatin, som har en naturlig avstøtende effekt på visse, inkludert bladlus og larver.

For å dra nytte av denne egenskapen kan du lage en naturlig skadedyrsspray. Hakk de friske bladene, kok dem i en liten mengde vann i ca 15 minutter, og la blandingen avkjøles. Sil væsken og bruk den som en spray på plantene dine. Det er en effektiv måte å kontrollere uten bruk av kjemikalier.

Kan berige komposten

En annen praktisk bruk av tomatblader er i komposten.

I stedet for å kaste dem ut, kan du legge bladene til kompostbunken din. Når de brytes ned, legger de verdifulle næringsstoffer til komposten, forbedrer kvaliteten og dermed kommer plantene dine til gode.

Kjøttkraft

Du kan også lage en næringsrik buljong fra tomatbladene som kan brukes som flytende gjødsel. Fyll en beholder med ødelagte blader, dekk dem med vann og la blandingen gjære. Når gjæringsprosessen er fullført, fortynn buljongen og bruk den til å vanne plantene dine. Dette gir dem et ekstra ernæringsmessig løft.

Barkflis

Tomatblader kan også brukes som mulch for å beholde jordfuktighet og undertrykke ugress. Det anbefales å la bladene tørke først for å redusere risikoen for soppsykdommer. Spred de tørkede bladene rundt plantene slik at de danner et beskyttende lag.

Ved håndtering av tomatblader er det viktig å være klar over at de kan inneholde giftstoffer i sin rå form. Derfor bør du alltid bruke dem med forsiktighet og i moderasjon.