Kan gjøre problemet verre: Hageekspert advarer mot utbredte metoder mot ugress

23/06/2024 05:00

Emma

Hage
Foto: Shutterstock.com
Hvordan kontrollerer du vanligvis ugress?

Det er den tiden på året da luking er viktig, men hva er den beste måten å forhindre at ugress kommer tilbake?

Hageekspert Robert Pavlis har avslørt at en populær metode faktisk er ubrukelig og kan forårsake langvarig skade på planter.

Det skriver Express.

Ugressklut skader mer enn det gagner

Metoden, som innebærer å legge ned en klut for å hindre ugressvekst, kan se ut som en rask løsning, men ifølge Robert kan det faktisk føre til at ugresset vokser rundt eller til og med gjennom kluten.

– Produktet stopper rett og slett ikke ugresset fra å vokse. Det ser bra ut det første året eller to, men etter det blir det mye ugress, sier Robert.

Vann når ikke bakken

Robert legger til at kluten kan skade andre planter da vann ikke kan trenge gjennom barrieren, noe som fører til tørr jord.

– Veldig lite av vannet går ned i bakken. Det betyr at plantene under duken er tørre hele tiden – noe som rett og slett ikke er bra for plantene.

Ugress gjennom hullene

Noen velger å kutte hull i duken for å la planter vokse gjennom kluten, men Robert advarer om at dette bare vil tillate ugress å komme tilbake.

– Nå har du en åpning der alle ugressfrøene samler seg. Når ugresset først er der, er det vanskelig å bli kvitt.

Stor oppgave å fjerne kluten

Robert forklarer også hvordan det kan være en langvarig prosess å fjerne duken. – Alle de faste plantene dine vokser under materialet og vokser inn, det blir nesten umulig å få det ut.

Og den eneste måten å få det ut på er å ødelegge røttene mens du trekker det opp. Det er derfor mer erfarne gartnere hater dette materialet så mye.

På et tidspunkt må den opp, og det er mye jobb, sier gartneren.

Et alternativ til ukrudtsdugen

Men det er ikke bare dårlige nyheter, da Robert gir et alternativ for de som vurderer å bruke en ugressklut.

"Hvis du prøver å holde ugress under kontroll, bruk andre materialer for å dekke jorda. Jeg liker å bruke halm eller flis.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.