Lider plenen din også av tørken? Slik redder du den

26/05/2024 14:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selv om du ikke skal ta solens stråler for gitt, er det også en annen side ved mynten.

De fleste av oss nyter uten tvil sommeren og solskinnet. Men selv om det deilige sommerværet med temperaturer over 20 grader gjør at mange tilbringer ettermiddagene på stranden, er det ikke alt som trives i den intense solen.

Hageplanter og spesielt plenen lider under forholdene og mister ofte sin levende grønne farge.

På samme måte som vi mennesker bruker solkrem for å beskytte oss mot solens stråler, kunne man ønske at man kunne gi plenen et beskyttende lag slik at den beholdt sin grønne farge.

Dessverre er det ikke et alternativ, men her er noen alternativer for hvordan du kan gjenopplive plenen din. Det skriver Bauhaus.

Uttørkede blomsterbed, trær som kaster gule blader for tidlig, og spesielt visne, triste og gule plener, er noen av konsekvensene og severdighetene sommersolen medfører.

Plenen lider ofte, da solstrålene hele tiden varmer opp gresset, og gressets røtter ikke er dype nok til å trekke vann fra de dypere lagene i jorda. De får derfor ikke nok vann.

En tørkeperiode fører derfor ofte til at plenen går i dvale. Når gresset går i dvale, tar det en pause til forholdene blir bedre. Det betyr med andre ord at gresset slutter å vokse – noe som kan være en velkommen bivirkning, med mindre du har en robotgressklipper.

Så fort det begynner å regne igjen, våkner plenen til live igjen, blir grønn og frisk. Men hvis tørken har vart lenge og gresset ikke har fått vann på uker eller kanskje måneder, kan du risikere at gressplantene tørker helt ut og dør.

Når regnet endelig kommer, vil du raskt kunne identifisere hvilke gressplanter som har overlevd og hvilke som har dødd.

De døde gressplantene kan dessverre ikke reddes, men ønsker du en sunn og frisk plen, er det likevel noen grep du kan ta for å hjelpe plenen din på vei.

Slik gjør du det

  1. Vent på regn: Før regnet faller er det vanskelig å skille friske gressplanter fra skadede, så det første trinnet er å vente på nedbør.

  2. Bruk de riktige verktøyene: Bruk en gressrive eller vertikalkutter for å løsne og fjerne de døde plantene fra plenen.

  3. Vurder omfanget av skaden på plenen din: Hvis det bare er noen få døde planter, bør du vurdere å la plenen naturlig regenerere de tomme områdene over tid. Er skaden mer omfattende eller ønsker man å sikre optimale vekstforhold, er det lurt å så plenen på nytt.

  4. Så nye gressfrø: De trives best hvis de spres på en grundig raket plen der løst, klippet eller dødt gress er fjernet. Dette sikrer god luftstrøm og bedre kontakt mellom frø og jord. Etter såing er det fordelaktig å gjødsle plenen slik at det nye gresset får de nødvendige næringsstoffene for vekst.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.