Pelargonier er enkle å ta vare på og blomstrer vakkert: Men det er én ting de ikke tåler

08/06/2024 14:00

Sofie

Hage
Foto: Shutterstock
Planten har en spesiell svakhet.

Pelargonia er en allsidig plante som trives både innendørs og utendørs, og har vært en fast del av danske hager og vinduskarmer i mange år.

Med sine forskjellige farger og former er geranier kjent for både sin robusthet og vakre blomstring.

Pelargonia kommer i mange fargenyanser, fra hvit og delikat rosa til rød, lilla og burgunder.

Noen varianter har til og med flerfargede blader som gir ekstra dekorativ verdi.

En av pelargoniens største fordeler er dens toleranse for tørke. Der mange andre potteplanter raskt visner uten vann, kan pelargonier klare seg i en periode uten å vanne.

En ting er spesielt farlig for geranier

Pelargonier trives best utendørs om sommeren, men de tåler ikke frost. Det anbefales å vente med å plante dem ut til faren for nattefrost er over. Dette skriver magasinet Klikk, ifølge Nyheder24.

Det er imidlertid ikke bare frost som er en fare for planten.

Mange pelargonier liker ikke regn, spesielt de med store blomster, som kan bli skadet av kraftige regnskyll. Det er derfor viktig å sørge for god drenering i pottene for å unngå råtne røtter.

Om vinteren må pelargonier tas innendørs før frosten kommer. De trives best ved kjølige temperaturer mellom 5 og 8 grader og krever minimalt med vanning og lys.

Mange bruker feil navn

Selv om mange kaller pelargonia geranium, er det en forskjell. Hageplanten storkenebb heter Geranium på latin, mens pelargonia kommer fra det latinske navnet Pelargonium.

Begge plantene tilhører imidlertid Geraniaceae-familien, noe som forklarer forvirringen.