Temperaturene stiger: 5 regler som kan redde plantene dine når det blir varmere

22/05/2024 07:00

Emma

Hage
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Selv om vi ikke akkurat kan sies å ha en hetebølge i Norge akkurat nå, er det fortsatt noen ting du bør være oppmerksom på.

Solen har virkelig tatt tak i Norge og varmere tider er godt på vei.

Mange har brukt våren på å gjøre hagen fin og klar for sommeren, og noen har kanskje til og med planer om å få gjort det siste her i pinsen - men hvis det er tilfelle, bør du være forsiktig.

Det kan ende opp med å gjøre betydelig mer skade enn godt hvis du gjør feil ting for plantene dine når varmen rumler ned på oss.

William Mitchell fra Sutton Manor Nursery forteller Express at det er noen forholdsregler hagearbeidsentusiaster bør ta og visse regler å følge i varmt vær.

Vann planter oftere og dypere

Under en hetebølge er det fare for at jorda kan tørke ut, noe som vil vise seg å være skadelig for planter. Derfor forklarte eksperten at det er viktig å vanne plantene oftere og dypere.

"Du bør vanne plantene dypt for å sikre at jorden ikke tørker ut og at plantene er i stand til å motta næringsstoffene de trenger," sier han.

Det anbefales å vanne hageplanter tidlig om morgenen slik at vannet kan tørke raskt og unngå å fordampe i solen.

Legg til barkflis

Å legge barkflis til hagen er en "fin måte" å holde planterøttene fuktige under en varmebølge, samtidig som det gir skygge til jorden. Dette sikrer at temperaturen reguleres og beskytter planter mot varmestress.

Tilsetning av barkflis kan også kreve mindre vann som skal brukes, noe som gir store miljøfordeler.

Kutt ned på beskjæring

Beskjæring krever fjerning av deler av en plante, og under en varmebølge sliter planter allerede med potensiell mangel på næringsstoffer og står overfor risikoen for varmestress, så eksperten foreslo gartnere å "kutte ned på beskjæring".

William advarer: "Beskjæring i dette været vil ganske enkelt frata planter enda flere næringsstoffer, noe som til og med kan føre til at de dør for tidlig."

Dropp gjødselen

Tilsetning av gjødsel under en varmebølge kan "tørke ut plantene dine" og kan forårsake "ekstra stress".

Eksperten la til: "Ekstremvær kan også øke konsentrasjonen av gjødsel, noe som kan forårsake ekstreme effekter som å tørke ut planter enda mer."

Flytt potteplanter til et skyggefullt område

Gartnere bør flytte pottene sine i skyggen under varmebølgen. Dette inkluderer både potteplanter og pottetrær for å sikre at de er beskyttet mot ekstrem varme.

Når hetebølgen har gått, kan gartnere plassere dem tilbake til der de opprinnelig var.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.