11 år gammel gutt mistet plutselig synet: Da legene hørte hva gutten spiste, forsto de umiddelbart hvorfor

15/08/2020 17:06

Emma

Helse
En 11 år gammel gutt kunne knapt se ut av øynene og ble innlagt på sykehus. Legene lurte på hva som var galt, helt til de hørte hva gutten spiste.

Det er viktig å spise et variert kosthold, og spesielt grønnsakene er gode for øynene.

Når du samler opp tallerkenen, bør det være rikelig med ris eller poteter, rikelig med salat, erter eller brokkoli og bare litt kjøtt eller saus.

 

Den tommelfingerregelen gjelder uansett om du er 19 eller 79 år gammel, men foreldrene til en 11 år gammel gutt hadde ikke vært klar over det, skriver Science Alert.

Den 11 år gamle gutten fra Toronto i Canada hadde store problemer med synet sin.

De siste månedene hadde gutten opplevd utallige problemer med synet sitt, og da foreldrene tok gutten med til sykehuset, kunne han bare se 30 centimeter foran seg.

Legene lurte på som som var galt, helt til de hørte at gutten led av eksem og hadde blitt diagnostisert med allergi mot flere matvarer og derfor hadde et svært begrenset kosthold.

 

Den 11 år gamle gutten spiste bare poteter, epler, agurker, svinekjøtt og lam, og Cheerios -en populær frokostblanding.

Selv om kostholdet på papir høres variert nok ut, hadde guttens syn blitt påvirket av det faktum at han ikke fikk nok vitamin A i det hele tatt i kostholdet, noe som er svært viktig for synet.

 

Vitamin A bidrar til å holde øynene fuktige, og vitaminet er også viktig for den delen av hjernen som overfører lys til bilder som hjernen vår kan forstå.

Med den nye kunnskapen kunne legene gi gutten en megadose av vitamin A, som gutten måtte innta tre ganger på to uker.

Etter seks uker hadde guttens syn forbedret seg enormt, men selv med legenes vitamininjeksjon risikerer gutten permanent synstap som krever briller eller kontaktlinser.

«Hvis du mister synet på grunn av vitaminmangel, kan det i noen tilfeller korrigeres. Men i dette tilfellet har det vært alvorlig skade på netthinnen, noe som mest sannsynlig fører til permanent synstap,» skriver legene i sin rapport, som dukket opp i tidsskriftet JAMA Pediatrics Clinical Challenge.

Hvis du ønsker å holde øynene sunne og sterke og samtidig spise mye vitamin A, husk å spise salat, egg, gulrøtter eller leverpostei.