11-årig gutt mistet plutselig synet: Da legene hørte hva gutten spiste, forstod de straks hvorfor

06/10/2017 10:45

Anniken Hauge

Helse
Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge
Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge
En 11-årig gutt klarte nesten ikke å se og ble derfor innlagt på sykehus. Legene lurte på hva dette kunne være, inntil de hørte hva gutten fikk å spise.

Det er viktig å ha en variert kost, og spesielt grønnsaker er godt for øynene.

Når maten legges opp tallerkenen, skal det gjerne være rikelig med grønnsaker, en del ris eller poteter og en mindre mengde kjøtt og saus.

Den tommelfingerregelen gjelder uansett om man er 19 eller 70 år gammel, men det hadde ikke foreldrene til denne 11-årige gutten vært oppmerksomme på, skriver Science Alert. 

Den 11-årige gutten fra Toronto i Canada hadde nemlig store problemer med synet sitt. 

De seneste månedene hadde gutten hatt utallige problemer med synet, og da foreldrene tok han med til sykehuset, kunne han ikke se lengere enn 30 centimeter foran seg.

Legene lurte fælt på hvordan dette kunne være tilfelle, inntil de hørte at gutten hadde eksem og hadde fått konstatert allergi mot flere typer mat. Derfor hadde en en svært begrenset kost.

Guttens øyne hadde blitt tørre på grunn av vitaminmangel. Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge

Den 11-årige gutten spiste kun poteter, epler, agurker, svine- og lammekjøtt, og Cheerios som er en populær frokostblanding. 

Selv om kosten på papiret høres nok så variert ut, så var guttens syn blitt påvirket av at han slett ikke fikk i seg nok  A-vitamin gjennom kosten, hvilket er veldig viktig for synet. 

Etter seks ukers behandling. Foto: JAMA Pediatrics Clinical Challenge

A-vitamin bidrar nemlig til å holde øynene fuktige, og vitaminen er også viktig for den delen av hjernen som overfører lys til bilder som hjernen kan tolke.

Med den nye viten fikk legene gitt gutten en stor dose A-vitamin, som gutten skulle innnta tre ganger på to uker. 

Etter seks uker hadde guttens syn forbedret seg betraktelig, men selv med legens vitamininnsprøytning risikerer gutten et permanent synstap som krever biller eller linser.

- Hvis man mister synet på grunn av vitaminmangel, kan det i visse tilfeller rettes opp. Men i dette tilfelle har det blitt alvorlige skader på netthinnen, som høyst sannsynlig leder til et permanent synstap, skriver legene i rapporten deres som ble gitt ut i tidsskriftet JAMA Pediatrics Clinical Challenge. 

Hvis man vil holde øynene sunne og friske og og gå i seg nok A-vitamin, så bør man spise salat, egg, gulrøtter eller lever. 

Les også: Ny svensk teknikk skal stoppe fyllekjøring