17-årige Victoria fikk hevelse i benet på ferie – viste seg senere å være livsfarlig blodpropp i lungene

11/01/2018 00:15

Anniken Hauge

Helse
Hun skjønte ikke hva som skjedde da hun plutselig ble hoven i det ene benet. Hun er av flere nordmenn som får blodpropp.

Victoria Verheugen var bare 17 år da hun fikk hevelsen i benet som senere viste seg å være blodpropp. 

Den unge jenta våknet brått en morgen med kraftige smerter i brystet. Moren, som tenkte dette var stressrelatert, foreslå en avslappende runde med shopping, men smertene ble bare verre. 

Deretter dro de til legevakten, som raskt sendre de videre til sykehuset. Der fikk den unge jenta konstatert blodpropp i lungene.

Victoria Verhaugen er nå 21 år, og er fortsatt usikker på hva som forårsaket blodproppen for fire år siden. Hun mistenker dog at det  kan ha vært flyturen da hun var på reise for fire år siden og kjente hevelsen i benet for første gang.

Det skriver NRK.

Da Victoria Verheugen var på ferie for fire år siden, merket hun en kraftigg hevelse i det ene benet. Hun tenkte at kanskje kom fra et myggstikk, men da hun ikk fikk på seg skoene på grunn av hevelsen, dro hun på et lokaltapotek hvor hun fikk en salve. Det hjalp ikke.

Victoria vet ikke helt hva som forårsaket blodproppen. nøyaktig kva som var årsaken til blodproppen hennar.

- Jeg kan ha fått det på flyturen, eller på grunn av varmen. Det kan også være fordi jeg hadde skiftet p-pillemerke like før turen, sier hun til NRK.

Ifølge en rapport utført av Universitet i Tromsø, har antall blodpropper hatt en økning på 27 prosent de siste 20 årene. Flere eldre og overvektige forklarer litt av årsaken til ønkningen, men nesten halvparten av de som får blodpropp i beina eller lungene, har ikke en tidligere kjent årsak til å være i faresonen.

Lege Wasim Zahid understreker at det er viktig å ta slike symptomer på stor alvor.

- Ring legen din dersom du mistenker at du har fått en blodpropp i beinet. Ikke ta til takke med en time om to uker, men helst samme dag eller dagen etter, sier han til NRK.

En blodpropp i kroppen fungerer som trafikkork, det forhindrer blodet i å strømme til lem og organer. Vi har her listet seks signaler kroppen gir deg hvis det er i ferd med å utvikles en blodpropp.

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.