39 år gammel mor fikk en liten flekk på pannen - hadde ingen anelse om at hun var i livsfare

30/07/2020 19:20

Emma Sletta

Helse
Den gravide kvinnen oppdaget plutselig en mørk flekk i pannen. Legene avviste henne og sa at det bare var et stikkende punkt, men det ville senere vise seg å være mye mer alvorlig.

Det kan være fristende å være hjemme. Å bare glemme  det og ikke tenke på det. 

Men på lang sikt skader du bare deg selv, hvis du slutter å gå til legen når du innser at det er noe galt med din egen kropp. 

39 år gamle Bethany Greenway kan skrive under på det. I 2014 ventet hun sitt andre barn, og under graviditeten oppdaget hun plutselig et mørkt sted i pannen, skriver Daily Mail. 

Etter en stund oppsøkte hun en hudlege, men på grunn av kvinnens graviditet ble det mørke stedet truffet som en leverflekk som hadde akselerert på grunn av de hormonelle endringene i kroppen hennes. 

Bethany Greenway var lettet, og forlat derfor legen, og hun lot det passere og fokuserte på svangerskapet.

Men sannheten skal senere vise seg å være langt verre for den fremtidige moren. 

 

Et og et halvt år etter at det mørke stedet dukket opp i ansiktet hennes, ble merket plutselig mer markert og mørkt, og da hun begynte å føle smerte og ømhet i pannen, måtte Bethany Greenway gå til legen igjen. Men denne gangen var budskapet langt mer alvorlig. 

En biopsi viste at Bethany Greenway hadde ondsinnet og avansert melanom som måtte fjernes umiddelbart, og når kirurgen hadde fjernet føflekken, fikk hun hud flyttet fra bakhodet, opp til ansiktet hennes. 

Jeg har blitt vansiret av den ødeleggende kreften. Jeg har mistet musklene i halvparten av pannen, og venstre øyenbryn er helt borte, bortsett fra to små hår. Det var en svært sjelden form for kreft som vanligvis bare påvirker menn i 70 års alderen, fortalte Bethany Greenway til Daily Mail.  

 

 

Men det stoppet ikke her. Fordi kreften hadde spredt seg til bein og lymfesystem, betydde det at Bethany Greenway tilbrakte våren 2016 i strålebehandling, som hadde store konsekvenser for den 39 år gamle kvinnen, som nå var mor til to små barn.

- Det (strålebehandling, ed.) stekte innsiden av munnen min helt. Halsen min var sår, huden min var dekket av sår og jeg mistet smaksløkene mine og håret mitt falt av, fortalte hun til avisen. 

 

I dag har Bethany Greenway sagt farvel til kreften og er i bedring, men sykdommen har etterlatt henne med et arr i pannen som aldri forsvinner. Men det er en liten pris å måtte betale for å se barna vokse opp, sier hun.

 

 

- Jeg deler bildene for å forsikre meg om at ingen er i skoene mine. Hvis bildene mine kan sikre at bare én person husker solkrem eller går til hudlege i tide, så har jeg gjort det jeg kan, sa den nå friske Bethany Greenway til Daily Mail.

Ifølge Det danske kreftforbundet blir litt over 2000 dansker diagnostisert med melanom hvert år. Rundt 300 dansker dør av den farlige sykdommen årlig, så det er viktig å holde øye med flekker i huden - og få dem sjekket i tide.