4 grunner til at du går og promper hele tiden - og 1 tegn på at det kan være en alvorlig sykdom

29/04/2024 16:57

redaktion

Helse
I gjennomsnitt promper du 14 ganger om dagen, men det kan være noen grunner til at prompene dine lukter ekstra ille.

Vi gjør det alle sammen.

Noen er veloppdragne og gjør det bare på toalettet når buksene allerede er nede. Andre har ingen skam i livet, og løfter på dynen så den illeluktende prompen brer seg ut til en mindre heldig sengekamerat.

Det er faktisk fem grunner til at vi mennesker promper så mye som vi gjør. Selv om det for det meste er helt ufarlig, så er det en type som kan være et tegn på noe mer alvorlig. 

En amerikanske lege og tarmspesialist forklarer fem årsaker til at vi noen ganger opplever vel mye vind i underbuksa, skriver Mirror.

1. Du er ute og flyt 

Det høres kanskje litt merkelig ut, men tenk litt over det. 

Når flyet er helt oppe over skyene, så får man ofte en litt rar følelse i magen hvor man føler seg litt oppblåst.

Det er det faktisk en god grunn til, for flyets høyde får faktisk kroppens gasser til å utvide seg, og derfor er at naturlig at man føler seg litt oppblåst og ja, slipper en liten fis eller fem. 

Bare husk at luften inne et fly blir sirkulert, så alle ombord får da gleden av din promp.

Ombord i et fly kjenner man seg ofte litt mer oppblåstenn vanlig. Foto: Shutterstock

2. Du spiser sunt

Desom spiser den sunneste maten, får også mest luft i magen.

Hvis man er veldig glad i kål, bønner, fullkorn, grønne salater eller brokkoli, ja da følger det altså med litt luft i magen. 

Det skyldes at tynntarmen ikke klarer å fordøye all maten, som derfor blir sendt videre til tykktarmen hvor den gjærer og skaper gass.

3. Du har for mye luft i magen

Det er den klassiske unnskyldningen hvis man plutselig slipper en uventet fis, og det er faktisk en helt legitim grunn.

Foruten de gassene som tarmsystemet danner selv, så svelger vi mye luft gjennom systemet når vi snakker, gjesper eller bare puster helt vanlig. 

Den gode nyheten er at de prompene som den ekstra luften medfører ikke lukter vondt, men bare er ekstra luft. Så hvis den ikke lukter, så er det bare å gi full gass.

4. Kroppen din reagerer på kosten
Det er noen matvarer som ikke føles så bra i magen, og luft oppstår når magen har vanskeligheter med å fordøye visse matvarer.

Det er typisk veldig raffinerte karbohydrater, laktose og gluten som er vanskelig for noen å fordøye, og i de tilfellene blir prompelukten ekstra ille.

Spiser du sunt, så kommer dine nærmeste også til å kunne lukte det. Foto: Shutterstock

5. Du lider av en tarmsykdom

De veldig illeluktende prompene kan også være et tegn på mer alvorlige sykdommer hvor man bør oppsøke lege. 

Det kan være at du er allergisk mot melkeprotein, og derfor ikke tåler mange matvarer som inneholder dette.

Det kan også være gluten i brød eller pasta du reagerer på, hvis du mistenker glutenallergi. Flere sliter også med såkalt irritabel tarm, hvor du nesten hele tiden føler deg oppblåst, har smerter i magen, har diarre eller forstoppelse.

Da er det viktig å oppsøke legen, slik at du får undersøkt om du har en tarmlidelse. Hvis det er tilfelle kan legen hjelpe deg med omlegging av kosten eller behandling hvis det er nødvendig.