5 herlige retter med blomkål

26/01/2018 16:45

Laust

Helse
blomkål
Norske blomkål hører definitivt til om sommeren og høsten, og smaker dessuten mye bedre enn dem vi importerer fra utlandet. Visste du forresten at det finnes fiolette og grønne blomkål utover den mest utbredte fløtefargete?

Dette er fordi blomkål egentlig stammer fra de østlige middelhavslandene, og er i familie med brokkolien. Blomkålen har vært kjent mye lengre i Norge enn brokkolien da.

 

Blomkålen er kjent for sin nøtteaktige smak når den er rå, og en søtlig smak når den er kokt. Mange foretrekker blomkålen midt i mellom, når det fortsatt er litt å bite i, og den karakteristiske kålsmaken ikke er for fremtredende.

 

Blomkål er en fantastisk grønnsak som fungerer utmerket i en rekke retter. Blomkål har en fantastisk egenskap som passer utmerket til å erstatte matvarer med mye karbohydrater, som potet, ris og pasta.  Blomkål har også et fantastisk lavt kaloriinnhold med kun 25 kalorier per 100 gram. Sagt på en annen måte, dersom du forspiser deg på 1 kilo blomkål...ja, så har du kun fått i deg 250 kalorier. Disse egenskapene har gjort blomkålen meget populær de siste årene, både fordi den passer utmerket for folk som ønsker å spise mindre gluten, og folk som følger LCHF-dietten. Blomkålen gir også en stor mengde sunne kostfibre. Blomkålen er ikke bare ideell for folk som ønsker mindre gluten, men er et sunt og næringsrikt valg for folk som ønsker mer grønnsaker og andre alternativer til de klassiske potet-, ris- eller pasta-rettene. Blomkål kan tilberedes alt etter smak og behov

 

Det finnes mange gode retter med blomkål. Hos Godtnoe kan du hente inspirasjon til mange forskjellige oppskrifter til både varme og kalde retter med blomkål. Her har vi laget en liten liste med de 5 mest populære:


 

Blomkålpizza

Blomkålpizza er en av våre beste retter. Når du craver pizza, men allikevel ønsker å holde deg til sunn og glutenfri mat, så er blomkålpizza et utmerket valg. Blomkålpizza går ikke på bekostning av vanlig pizza, spør du meg blir denne enda bedre. Dessuten er den raskere å lage enn vanlig pizzabunn.


 

Blomkålgrateng

Blomkålgrateng er som alle andre gratenger en utmerket rett for å bruke opp rester, hvertfall tradisjonelt. Blandingen av rasp, smør og blomkål som blir stekt sammen i ovn har vakt enorm popularitet, og er i dag en av de mest populære gratenger. Her finner du oppskriften på det jeg mener er Norges beste blomkålgrateng

 

 

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe er en av de sunneste suppene jeg vet om som alltid smaker helt fantastisk. Blomkålsuppe er en typisk høst- og vinter rett, men jeg spiser den faktisk også på en regnværsdag om sommeren også. Blomkålsuppe serveres ofte med blomkål og andre godsaker, for å spice den litt opp.

 

Blomkålsalat

Blomkålsalat er en litt mer klassisk blomkålrett, men det gjør den så absolutt ikke dårligere enn de andre. Her får du en blomkålsalat servert med bacon, vårløk og epler.

 

Blomkålris

Blomkålris er av vår tids viktigste kulinariske oppdagelser. Blomkålris kan enkelt erstatte både poteter og vanlig ris, og inngår som en helt naturlig erstatning til andre sideretter som er fulle av kalorier.

 

 

Kilde: Godtnoe.no