5 ting som skjer med kroppen din hvis du drikker kaffe hver dag

04/10/2017 10:15

Anniken Hauge

Helse
Drikk kaffe hver dag for å styrke fysisk og mentale helse.
Drikk kaffe hver dag for å styrke fysisk og mentale helse.
Kaffe er ikke bare den mørke energidrikken som får deg opp om morgenen. Kaffe har faktisk har flere positive effekter på kroppen.

Du kjenner lukten av de brune bønnene som brygges om morgenen, som sprer en himmelsk duft i hjemmet. Det er et ritual for mange å sette på kaffemaskinen så tidlig som mulig om morgenen, for deretter å nyte den varme drikken.

Kaffe gir deg energi om morgenen, men forskning viser at det sannsynligvis også har en lang rekke helsemessige fordeler å drikke vår elskede morgenkaffe, skriver Reader's Digest

1. Gir deg bedre fysikk
Du ser ikke mange maratonløpere kaste i seg en espresso under deres 42 kilometer lange løpetur.

Men faktisk så bidrar koffeinen i kaffen til å gi deg bedre utholdenhet når du skal bruke kroppen aktivt. En gruppe forskere har påvist at koffein får adrenalinet til å pumpe rundt i kroppen og hever kroppens ytelse med 11-12 prosent.

2. Styrker hjertet og blodomløpet 
Kaffedrikkere kan som sidegevinst få et styrket hjerte, og faktisk bidrar den mørke drikken til å holde hjertet godt kjørende.

Kaffe styrker hjertet og blodomløpet i kroppen. Foto: Shutterstock

En undersøkelse blant 83.000 kvinner viser at to til fire kopper kaffe om dagen bidrar til å redusere risikoen for slag. Den reducerede risiko for et slagtilfælde er tydeligere hos kvinder end mænd, viser forskningen.

3. Beskytter mot diabetes 
Det er mange som risikerer å utvikle diabetes i løpet av livet, og det er faktisk noen alarmerende symptomer man bør være ekstra oppmerksom på.

Men der er kaffedrikkere også bedre stilt mot den livslange lidelsen, som kan ha alvorlige følgevirkninger. 

En undersøkelse fulgte over 41.000 menn og over 84.000 kvinner, og forskerne undersøkte løpende hvor mange personen som utviklet diabetes i de 12 årene undersøkelsen gikk.

Her kunne forskerne tydelig se at mellom tre til seks kopper kaffe om dagen nedsatte risikoen for diabetes betydelige, faktisk helt opp mot 30 prosent for kvinner.

Forskerne mener at kaffen frigir hormonet adiponectin i kroppen, som sammen med andre faktorer bidrar til å regulere insulinfølsomheten og blodsukkeret. 

4. Minsker risikoen for kreft
For både menn og kvinner er det spesielt gode grunner til å helle kaffe i koppen hver morgen. For den sorte byrggen holder kreften unna.

Både menn og kvinner reduserer risikoen for kreftsykdommer med god kaffe. Foto: Shutterstock

Forskere har fulgt over 47.000 menn, og de mennene som gladelig fikk i seg noen kaffe om dagen, reduserte risikoen for å utvikle prostatakreft med 25 prosent. For kvinnene ble risikoen for å utvikle livmorhalskreft nedsatt med 20 prosent.

5. Holder humøret ditt oppe 
Du kjenner sikkert til at en av kollegaene dine ikke er helt seg selv før vedkommende har fått i seg dagens første kaffe.

Selv om det er nødvendig for mange å starte dagen med en oppkvikkende kopp kaffe, så har den varme drikken en viktig funksjon da den styrer humøret gjennom frigivelse av naturlige stoffer i hjernen.

Hvis kollegaen ikke er helt våken før morgenkaffen står klar, så gjør ikke det noe. Foto: Shutterstock

Forskere har sett på sammenhengen mellom kaffeinntak og depresjon og selvmord. Her var risikoen for depresjon og selvmord halvert, blant forsøkspersoner som drakk fire kopper kaffe om dagen i motsetning til de forsøkspersonene som ikke drakk noe kaffe overhode.

Det skyldes at kaffen frigir serotonin og dopamin i hjernen og stimulerer hjernens reseptorer. Det er nettopp denne frigivelsen av stoffer i hjernen som gjør at kollegaens humør stiger så snart kaffen er skjenket. 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.