6 bekymringsverdige utslett som du bør dra til legen med så fort som mulig

07/08/2020 10:25

Emma Sletta

Helse
Det er tydelige tegn som betyr at du bør gå til legen.

Huden er ditt største organ, og hvis det prøver å fortelle deg noe, er det nok på tide å lytte. Det er ikke nødvendigvis kun endringen i været og sesong som forårsaker hudproblemer. Hvis du opplever noen av hudproblemene nedenfor, kan det være lurt å gå til din egen lege eller en hudlege.

 

1) Tørr hud
Huden din kan bli tørr når det er vinter eller når årstidene endres. Det kan vanligvis forsvinne med litt fet krem. Hvis du derimot opplever andre symptomer som trøtthet, tilstopping og vektøkning, kan du ha skjoldbruskproblemer. Tørr hud kan også være et tegn på at du mangler Omega 3-fettsyre, ifølge forskere på universitetet "Maryland Medical Center".

 

2) Rødming 
Lider av at du rødmer i tid og utider, kan det være et tegn på sykdommen Rosacea, som er en kronisk inflammatorisk hudsykdom som er i ansiktet. Den er spesielt provosert av kaldt vær, sol, krydret mat, alkohol og stress er skyldige i at denne sykdommen kommer. Sykdommen er spesielt ved personer som er lyse i huden, spesielt kvinner og personer i alderen 30-50 år ifølge apotek.dk.

 

3) Nye fregner og merker på huden
Melanom er ikke til å spøkte om, og likevel for få av oss tar symptomene alvorlig nok til å gå til legen. Det er en av de mest dødelige kreft sykdommene- og du bør derfor få huden din sjekket hvis du opplever nye fregner, mol eller pigmentendringer i huden din.

4) Hyppige
Utslett har med hormoner å gjøre, som mange kvinner kan skrive under på. Hvis du finner ut at du har mye og ofte utbruddet med akne og kviser, og at ingenting fungerer mot det - verken piller eller avslapning (hvis det skyldes stress, for eksempel), kan det skyldes sykdommen PCOS, som er en hormonell lidelse som mellom 5-10 prosent av kvinner i fødedyktig alder har.

Forkortelsen PCOS står for Poly Cystic Ovarian Syndrome, og det kan forårsake problemer med å gi økt hårvekst, med å bli gravid eller uregelmessig menstruasjon.

5) Pigmentendringer
Hvis du har mørk flekker, tørr eller hard hud på f.eks. halsen, armene eller lårene dine. Kan de mørke flekkene være et tegn på økt insulin i blodet dit, og dette bidrar til å danne de mørke flekkene.

Pasienter med sykdommen er dobbelt så stor risiko for å utvikle diabetes type-2, viser forskning fra University of New Mexico, derfor bør du søke medisinsk råd hvis du opplever dette.

 

6) Knopper
Et utseltt som det på bilde under kan godt være en allergisk reaksjon på mat, planter eller husdyr. Det kan også være et tegn på andre, og mer alvorlige sykdommer som diabetes eller infeksjoner, og hvis det fortsetter å være der over lengere tid eller kommer tilbake, bør du derfor få det undersøkt, akkurat som med alle de ovennevnte.