6 signaler du ikke må ignorere: Slik forteller kroppen at en blodpropp er på vei

17/02/2024 08:04

Henrik R

Helse
Livsviktig viten.

For det meste er “blodpropper” en god ting. Når du for eksempel skjærer deg, er det nødvendig at blodet koagulerer og dermed stopper blødningen, så du ikke mister for mye blod.

Men dessverre finner det også farlige blodpropper, som motsatt setter livet ditt i fare. En blodpropp i kroppen fungerer som trafikkork, det forhindrer blodet i å strømme til lem og organer. 

Helsemagasinet Prevention har samlet en liste over varselstegn man burde være oppmerksom på, og som kan tyde på at man er rammet av den farlige typen. Det er viktig å kjenne til symptomene, for når ulykken er ute skal man ha rask behandling. 

1. Hevelse

Et ben eller en arm som er hoven, er et av de mest vanlige tegnene på en blodpropp. 

Proppen forhindrer blodgjennomstrømmingen til benet eller armen, hvilket fører til hevelse. Det er lett å overse disse symptomene, da mange opplever hevelser hvis de for eksempel flyr eller sitter stille over en lengre periode. 

 

Du bør være oppmerksom, hvis hevelsen skjer raskt. Spesielt hvis det også medfører smerte.

2. Smerter i arm eller ben

Vanligvis er det flere symptomer når man får en blodpropp, men symptomer kan også forekomme alene.

Dessverre kan smerter fra en blodpropp lett bli forvekslet med smerter fra muskelkramper eller en strekk. Det kan føre til at blodproppen ikke blir diagnostisert, og det er veldig farlig.

Hvis man har en blodpropp i benet, kommer ofte smerten når man går eller flekser foten oppover. 

Det kan være en god idé å få legen til å se på det. Spesielt hvis huden rundt er varm eller misfarget. 

3. Røde striper i huden

Et blåmerke er en slags blodpropp, men ikke en type som er farlig. Man kan ikke se en blodpropp. Men det kan være misfarging av huden.

Det vil riktignok oftere være mer rødlig enn blått eller lilla. En blodpropp fører til lange, røde striper langs blodårer eller vener. Hvis det er i benet eller armen, vil det også føles varmt.

4. Smerter i brystet

Å ha smerter i brystet kan få en til å tro at man er i ferd med å få et hjerteinfarkt. Det kan riktignok også være en blodpropp. 

Både en blodpropp i hjertet og et hjerteinfarkt kan ha sammenfallende symptomer. Men en blodpropp vil føles mer som en skarp, stikkende smerte. Det føles verre når man puster dypt inn. 

Smerter ved et hjerteinfarkt oftere ut i den øvre delen av kroppen rundt skuldre, hals/nakke og kjeve. Smerter ved en blodpropp i hjertet blir verre og verre for hver gang man trekker pusten. I så fall skal man straks komme seg på legevakten eller ringe etter en ambulanse.

5. Åndenød eller hjertebank

En blodpropp i lungene påvirker opptaket av oksygen i kroppen. Når oksygennivået er lavt, vil hjertet prøve å overkompensere ved å pumpe blodet raskere rundt. 

Hvis man samtidig har problemer med å trekke pusten, er det et tegn på at noe er galt. Man kan også føle seg svimmel eller kanskje til og med besvime.

6. Uventet hoste

Hvis du klarer å slutte med å hoste og også har åndenød, hjertebank og kanskje smerter i brystet, er det verdt å bli bekymret.

Det vil være en tørr hoste, men noen ganger kan man kaste opp slim og/eller blod. Hvis man er i tvil, bør man kontakte legen straks eller dra rett på legevakten.