6 uvanlige tegn på at du har en skjult hjertesykdom

28/06/2023 09:30

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange nordmenn bærer skjulte hjertesykdommer uten å vite det. Men disse uvanlige tegnene kan være en viktig varsellampe.

Hvert år dør hver og en av fire danskere av kardiovaskulær sykdom, hvor gruppen av hjertesykdommer hvert år krever livet til 12.400 nordmenn.

Derfor er det viktig å være spesielt oppmerksom på alle slags symptomer som kan indikere om noe er galt, så mange oppdager først hjertesykdom når det er for sent, og de er rammet av blodpropp. For det er faktisk seks svært uvanlige tegn du kan se etter for å sikre at hjertet ditt er i tipp-topp stand, skriver Daily Mail.

1. En brett i øreflippen

Et av de mest åpenbare tegnene på kardiovaskulær sykdom er en liten fold i øreflippen, som har det medisinske navnet Franks tegn, etter den amerikanske legen Sanders Frank, som oppdaget tegnet.

Siden da har mer enn 40 forskjellige studier vist en sammenheng mellom fold i øreflippen og økt risiko for åreforkalkning, som er den hyppigste dødsårsaken blant dansker med hjerteproblemer.

Forskere vet ikke den nøyaktige koblingen mellom hudfold og hjertesykdom, men den nyeste forskningen tyder på at personer med Franks tegn også er i fare for hjerneblødninger og problemer med blodkar i hjernen.

Foto: Shutterstock.com

Filminstruktøren Steven Spielberg viser også tydelige tegn på Franks tegn på hans venstre øre. / Foto: Shutterstock

2. Fettflekker ved øynene
Medisinsk kalles det spesielle sladderhåndtaket et xantom eller xanthelasmata, og er en tilstand der det er forekomster av kolesterol som vanligvis legger seg rundt øyekontaktene. De gulaktige flekkene rundt øynene er ansamlinger av kolesterol som ikke kan absorberes i kroppens fettmetabolisme, og dermed bli fanget i huden.

Det er imidlertid verdt å gå til legen hvis du har den gule varsellampen i ansiktet ditt. En stor dansk studie har vist at personer med xanthelasmata har 51 prosent større risiko for å få hjerteinfarkt.

Foto: Shutterstock.com

3. Køllefingre eller større negler
Et fenomen som indikerer at noe er galt med hjertet er også klumpfingre eller hovne eller oppblåste negler. Det er et merkelig fenomen hvor fingrene endrer form og form over tid og uten smerte. Dette skyldes at oksygenholdig blod ikke kommer inn i fingrene, som kroppen deretter reagerer på ved å blåse opp fingrene i størrelse for å lette blodstrømmen til de ytre pekende lemmer.

Foto: Shutterstock.com

4. En glorie i øynene

Hvis du ser nøye inn i speilet, kan du også oppdage at du har en ekstra, grå ring som omkranser den fargede delen av øyet, kjent som iris. På latin kalles den grå ringen av fett arcus senilis, som starter øverst eller nederst før den danner en komplett ring som omkranser øyet. Det er imidlertid ikke noe som påvirker synet. Det har vist seg at denne egenskapen er forbundet med økt risiko for aterosklerose i hjertets koronararterier.

Foto: Shutterstock.com

5. Dårlige tenner og tannkjøtt

Hvis tannlegen har merknader om tennene dine, kan det også være en indikator på at du bør gå til tannlegen. Forskning har vist at personer med tannkjøttproblemer og infeksjoner har høyere risiko for å utvikle hjerteproblemer.

6. Blå lepper
Fargen på leppene er også en viktig indikator. Leppene våre er vanligvis røde, men hos personer med hjertesykdom kan leppene få en blåaktig fargetone. Det kalles cyanose på dansk, og det oppstår fordi blodet ikke kan transportere oksygen til de små blodårene i for eksempel lepper eller fingre, hvor cyanose vanligvis vises. Det er vanligvis et tegn på hjerteklaff eller blodkarsykdom.