6 vaginal-lukter du bør kjenne til og være oppmerksom på

Det er helt normalt at det er litt lukt i skjeden, men det er noen lukter som bør få alarmklokkene til å ringe.

Alle kvinner har sin gene spesielle duft mellom bena. "Aromaen" avhenger ofte av hva du spiser og ditt daglige aktivitetesnivå. Men hvis det skjer endringer i lukten – at den blir kraftigere eller mer karakteristisk, kan det være et signal om at du har en infektion i underlivet som må behandles.

Det skriver Cosmopolitan

Les også

8 tidlige tegn på at du er gravid

Ifølge den amerikanske legen Jennifer Wider bør du kjenne til og være oppmerksom på disse seks luktene:

1. Moskusaktig. Denne lukten skal du ikke være bekymre for, da den ofte oppstår etter du har trent intenst. Det er fordi svettekjertelene som ligger i området avgir en moskusaktig lukt. Det er helt normalt.

2. Fisk. Hvis det er en kraftig fiskeaktig lukt i underlivet ditt, har du sannsynligvis en infeksjon grunnet bakterier som forstyrrer PH-balansen i skjeden og gir mer utflod enn vanlig. En dårlig lukt og grønn utflod er typiske tegn på trichomonas infektion. I alle tilfeller bør du oppsøke en lege.

3. Blekemiddel. Vaginaer lukter forskjellig alt etter hvilket prevensjonsmiddel du bruker. Mange kvinner opplever at det lukter klor eller blekemiddel nedentil etter sex. Det kan være på grunn av prevensjonen og er helt normalt. 

Les også

7 ting du ALDRI må bruke til å onanere

4. Gjæraktig. Hvis du lukter kraftig gjær av underlivet, har du sannsynligvis en soppinfeksjon. Det oppstår når det er en overvekst av sopp. Og du vet at noe er galt når du samtidig får en cottage cheese-lignende utflod. Sopp kan behandles med reseptfrie medikamenter som du kan kjøpe på apoteket. 

5. Metallisk. Den blod-/metalliske lukten kan komme ved menstruasjon, og det er ingen grunn til bekymring – det er helt normalt. Det er menstruasjonsblodet som blander seg med din normale skjedelukt. 

6. Søtt. Der er åpenbart en sammenheng mellom hva du spiser og hvordan det lukter av underlivet ditt. Sitrusfrukter (appelsin, sitron og grapefrukt) skal visstnok gi en søt duft, men brokkoli, hvitløk og asparges kan en en ubehagelig lukt og smak.